ČSÚ: Více rýže a drůbežího masa, méně alkoholu - průměrná spotřeba potravin a nápojů na obyvatele v roce 2020
Průměrnou spotřebu potravin a nápojů na obyvatele v roce 2020 ovlivnila pandemie covidu-19, změny však nebyly příliš výrazné.
V roce 2020 se zvýšila průměrná spotřeba masa, mléka a mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, rýže i luštěnin připadající na jednoho obyvatele. Poklesla naopak spotřeba pekárenských výrobků, brambor, tuků a olejů a nealkoholických i alkoholických nápojů.
Spotřeba masa a mléka roste
Spotřeba masa se mezi roky 2019 a 2020 zvýšila o 0,8 kg na 84,0 kg na obyvatele. Nadpoloviční podíl ve spotřebě masa u nás zaujímá vepřové (51,7 %), dále následují drůbeží (35,5 %) a hovězí (10,5 %). V poslední době roste zejména spotřeba drůbežího masa, která se od roku 2000 zvýšila o 7,5 kg na rekordních 29,8 kg. Spotřeba vepřového se od přelomu milénia držela dlouho na úrovni okolo 41 kg a mírně narůstá až v několika posledních letech. V roce 2020 dosáhla 43,4 kg. Spotřeba hovězího masa s drobnými výkyvy mírně klesá po celé uvedené období, a to z hodnoty 12,3 kg na loňských 8,8 kg. Spotřeba ryb kolísá mezi 5 a 6 kg na obyvatele za rok a v roce 2020 činila 5,7 kg.
Mléka a mléčných výrobků (bez másla) v hodnotě mléka se v roce 2020 spotřebovalo 262,5 kg na obyvatele, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 13,5 kg (+5,4 %). Nárůst byl výraznější u mléčných výrobků (sýry +3,6 %, tvaroh +2,1 %, ostatní mléčné výrobky +3,1 %, mléčné konzervy +50,0 %) než u konzumního mléka (+0,9 %), kterého každý v průměru za loňský rok spotřeboval 59,3 kg. Zatímco spotřeba konzumního mléka v posledních dvaceti letech víceméně stagnovala s mírným propadem mezi lety 2005 a 2008, v případě mléčných výrobků došlo za dvacet let k výraznému zvýšení jejich spotřeby, sýrů o 3,0 kg na 14,3 kg, tvarohu o 1,4 kg na 4,8 kg, ostatních mléčných výrobků (např. jogurty, podmáslí) o 11,3 kg na 36,3 kg.
Spotřeba vajec se meziročně snížila o 12 kusů na 249 vajec na obyvatele, k meziročnímu poklesu došlo také u spotřeby olejů a tuků na 26,7 kg, což bylo způsobeno zejména nižší spotřebou másla o 0,4 kg. Spotřeba rostlinných jedlých tuků a olejů se snížila o 0,2 kg a spotřeba sádla klesla o 0,2 kg.
Rekord v rýži a luštěninách
Loňská spotřeba mlýnských a pekárenských výrobků byla meziročně nižší o 3,2 kg a dosáhla hodnoty 103,5 kg na obyvatele. Poklesla jak spotřeba chleba, tak i pšeničného a trvanlivého pečiva. V hodnotě mouk klesla spotřeba mouky pšeničné o 2,1 kg, naopak ke zvýšení došlo u mouky žitné, krup, ječné krupice i ovesných vloček.
Rekordní spotřeba na obyvatele byla loni zaznamenána v případě rýže (7,9 kg) a luštěnin (3,6 kg). Šlo vůbec o nejvyšší hodnoty od počátku sledování v roce 1920, respektive 1948, a patrně se takto projevila snaha obyvatel zásobit se preventivně během nouzového stavu vybranými potravinami s delší trvanlivostí a dobrou nutriční hodnotou. Naproti tomu spotřeba brambor klesla meziročně téměř o 4,4 kg na 65,1 kg a těstovin o 0,4 kg na 7,7 kg.
Spotřeba komodit využívaných jako přílohové (r. 2000 = 100 %)
Konzumace zeleniny na vzestupu
Celková spotřeba ovoce vloni vzrostla o 1,3 kg a činila 87,8 kg na obyvatele. Z toho 49,3 kg tvořilo ovoce mírného pásma a 38,5 kg jižní ovoce. Polovina z ovoce mírného pásma připadla na jablka, z ostatních druhů měly nejvyšší podíl na spotřebě švestky (12,2 %). Zastoupení jižního ovoce bylo ve spotřebě rozložené rovnoměrněji (banány 34,0 %, pomeranče a mandarinky 33,5 %, citrony a grapefruity 13,0 %).
Poměrně výrazně, o 6,2 kg na osobu, se ve srovnání s předchozím rokem zvýšila spotřeba zeleniny. Na každého obyvatele Česka tak v roce 2020 připadlo 93,2 kg zeleniny v hodnotě čerstvé. Zvýšila se spotřeba veškeré zeleniny kromě česneku, hlávkového salátu a rajčat. I v tomto ukazateli se pravděpodobně odrazila epidemie nemoci covid-19 a úsilí o zdravější stravování.
Je však také otázkou, do jaké míry se na vyšší spotřebě ovoce a zeleniny v období pandemie podílí zvýšení jejich ztrát v souvislosti s nižší frekvencí nákupů, ovšem většího množství tohoto zboží. Spotřeba potravin na obyvatele je totiž kalkulována včetně potravinových ztrát a odpadů.
Pili a kouřili jsme méně
Uzavření restaurací mělo vliv na pokles spotřeby nealkoholických i alkoholických nápojů. Nižší spotřeba nealkoholických nápojů než v roce 2020 byla zaznamenána naposledy v roce 2001, alkoholických v přepočtu na 100% alkohol v roce 1996. Minerálních vod a nealkoholických nápojů každý loni průměrně vypil 238,2 litru, což bylo o 8,7 litru méně než v roce předchozím. Spotřeba piva meziročně poklesla o 6,1 litru na 139,9 litru na obyvatele, vína o 0,5 litru na 19,8 litru.
Spotřeba cigaret se meziročně snížila o 64 ks na 1 894 ks, což odpovídá více než pěti cigaretám denně na každého obyvatele včetně dětí.
Závislost na dovozu potravin roste
V roce 2020 byla Česká republika soběstačná ve výrobě hovězího a telecího masa, kterého se v tuzemsku vyrobilo o 5 % víc, než se spotřebovalo. Nadprodukce byla zaznamenána také v případě mléka a mléčných výrobků (116,7 %) a cukru (134,7 %). V ostatních kalkulovaných položkách jsme soběstačnosti nedosáhli a byli jsme závislí na jejich dovozu. Závislost na dovozu potravin se prohlubuje od vstupu České republiky do Evropské unie, respektive na volný unijní trh, a to i u komodit charakteristických pro naše zemědělství. Soběstačnost ve výrobě vepřového masa se snížila z 94,5 % v roce 2003 na 43,2 % v roce 2020, ve výrobě drůbežího masa z 92,0 % na 59,8 %, másla ze 126,6 % na 71,6 %, jablek ze 100,2 % na 79,9 %, zelí ze 77,5 % na 56,7 %. Obecně nejnižší soběstačnosti dosahujeme u zeleniny, například u rajčat byla v roce 2020 soběstačnost pouze 16,6 %.
Příkladem komodit, které mají ve statistice pohybu zboží přes hranice kladné saldo v surovinách a záporné ve výrobcích, jsou vyvážená pšenice a importovaná pšeničná mouka nebo mléko putující do jiných zemí, z nichž následně dovážíme sýry.
Pohyb zboží přes hranice
Článek si můžete také přečíst také v časopise Statistika&My.
Více informací na www.czso.cz
Přečtěte si také
Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:
Přečtěte si také:
Prezentace
12.11.2024 Motorola má nový hit Black Friday, svůj…
11.11.2024 Pochybujete o crowdfundingu? Vsaďte na lepší…
Okénko investora
Miroslav Novák, AKCENTA
Radoslav Jusko, Ronda Invest
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Starbucks v červených číslech: Přinese vize nového generálního ředitele oživení?
Petr Lajsek, Purple Trading
Mgr. Timur Barotov, BHS
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
Americké prezidentské volby za dveřma. Jaký vliv bude mít výsledek na žlutý kov?
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Portfolio 60/40: Nadčasová strategie pro dlouhodobé investory
Ali Daylami, BITmarkets
Trump vs. Harris: komu majitelé kryptoměn coby voliči dají radši hlas?