Redakce (Kurzy.cz)
Reality  |  23.02.2022 11:04:03

Nečekaný dopad rychlého růstu cen nemovitostí – velká část majitelů zapomněla „dorovnat“ pojištění


Zákazníci pojišťoven zapomínají, že cena jejich domu či bytu v posledních letech rychle rostla. Od roku 2012 se ceny nemovitostí obvykle víc než zdvojnásobily. Pojistky se však neměnily. V případě potíží, které nejsou vůbec výjimečné, tak nekryjí aktuální hodnotu majetku.

V posledních několika dnech trápil Česko velmi silný vítr. Podle dlouhodobých statistik pojistných událostí v důsledku vichřic se drtivá většina škod týká právě nemovitostí. „V případě vichřic jde obvykle o tisíce pojistných událostí. Majitelé nemovitostí se dostávají do složité situace, kterou často zbytečně prohlubuje podpojištění majetku. Vzhledem k dramaticky rychlému růstu cen domů a bytů se podpojištění týká i smluv starých pouhé tři roky,“ vysvětluje Jakub Kolda, pojistný expert společnosti Klik.cz.

Klasickým příkladem je zničená střecha. Pokud je nemovitost pojištěna na půlku své současné hodnoty, pojišťovna logicky vyplatí jen část pojistného plnění. „Lidé jsou často nepříjemně překvapení. Pamatují si, že mají majetek zabezpečen, ale už zapomínají, že jeho hodnota v čase roste. Pojistné si ovšem nedorovnávají. Přitom to nemusí vždycky znamenat zvýšení pojistky. Dorovnání lze spojit s analýzou všech dostupných možností na trhu,“ upozorňuje Jakub Kolda.

Jsme stále v období nejdelšího růstu cen nemovitostí – ceny rostou od roku 2012 a podle statistik řada nemovitostí své hodnoty minimálně zdvojnásobila. Ovšem prakticky totéž platí i pro pojištění domácnosti. Lidé svá obydlí zvelebují, kupují si dražší věci, provádějí stavební práce, které jsou čím dál nákladnější.

„U starších smluv se opravdu běžně setkáváme i se situací, kdy pojistné kryje míň než polovinu hodnoty nemovitosti či domácnosti,“ dodává Jakub Kolda, expert na pojištění ze společnosti Klik.cz.

Pokud máte starší pojistné smlouvy, obvykle už tři a víc let, vyplatí se kontaktovat specialisty a domluvit si aktualizaci.

 

Michal Uryč

mediální zástupce






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688