Zpravodaj (Cyrrus)
Akcie v ČR  |  06.03.2003 12:02:57

Nebezpečí války a špatné zprávy dusí pražkou burzu


Domácí akcie dnes dopoledne stagnují. Potvrzují tak trend z několika posledních dní na světových akciových trzích.  Zdá se, že vše se točí kolem války v Iráku a do pozadí ustupují ekonomická data. Investoři si lámou hlavu nad tím, jestli ozbrojený konflikt v Iráku vypukne, jaký bude mít průběh a jak by se to odrazilo na trhu. Hodně účastníků trhu proto prozatím vyčkává stranou a čeká, jak se sitace vyvine. Je to vidět na slabých objemem obchodů jak u nás, tak i v zahraničí.

Poslední postoje členů Rady bezpečnosti s právem veta (Rusko, Francie) dávají tušit, že na půdě OSN k odsouhlasení vojenské akcie vůči Iráku pravděpodobně nedojde. Ve hře však zůstává samostatná akce USA, popřípadě jeho blízkých spojenců. Ta by však byla pro vojenskou a politickou stabilitu ve světě největším rizikem. 

Čeká se tedy na USA, jak se rozhodnou - jestli podstoupí ozbrojený  konflikt, nebo ustoupí tlaku ostatních členů Rady bezpečnosti. Pro trhy by samozřejmě byla lepší druhá varianta. Pokud konflikt vypukne, bude záležet na jeho průběhu - rychlá, úspěšná válka by měla znamenat posun na vyšší úrovně, protože v dnešních cenách  je již nebezpečí vleklé krize obsaženo. Vypuknutí konfliktu s jeho úspěšným průběhem by tedy mohlo působit na trhy pozitivně.
V současné době se zdá, že Spojené státy se  možnosti zasáhnout samy vzdát příliš  nechtějí. Tlak ostatních členů Rady bezpečnosti však sílí a proto se zdá, že pravděpodobnost vojenského konfliktu mírně poklesla.

Domácí akcie strádají také díky nepříznivým lokálním zprávám. Unipetrol se dostává pod hranici 39 korun díky informaci, že FNM zruší soutěž na výběr poradce pro privatizaci a vypíše novou. V procesu privatizace to může znamenat několikaměsíční zpoždění, a proto není divu, že akcie klesají.
Podobně je na tom Český Telecom, který bojuje o hranici 260 korun, když včera přišlo snížení dluhového ratingu od ratingové agentury S&P. Reaguje tak na slabé pespektivy oboru (kreré se projevily také v předběžných hospodářských výsledcích) a sílící konkurenci. Ani u tohoho titulu perspektivy do blízké budoucnosti nejsou růžové.
Bez obchodu je i Philip Morris, u něhož vidina blízké didendy nepustí titul níže, naopak výše ho nepustí obavy o budoucnost společnosti v silně regulovaném a spotřebními daněmi zatíženém prostředí.
Růstové možnosti nabízí po rozhodnutí antimonopolního úřadu  o zastavení řízení ČEZ. Úřad se rozhodl zastavit prošetřování, zda jde o veřejnou podporu v transakci, v níž ČEZ nakupuje od FNM podíly v distribučních společnostech. ÚOHS se transakce zdála pro  ČEZ  výhodná na úkor státu. Pokud by došlo k novému přeceňování, zablokoval by se projekt sloučení s regionálními distribučními společnostmi, který přinese ČEZu upevnění pozice na trhu. Tím, že ÚOHS řízení ukončil, teď nestojí sloučení nic v cestě a ČEZ může posílit své pozice.
Zajímavými by se mohly ukázat také bankovní tituly. Komerční banka přinesla za loňský rok nadočekávání dobrý zisk, zklamáním však pro investory byla jeho skladba, kdy provozní zisk dosáhl nižší než očekávané úrovně. Kurz poklesl blízko  k 2000 a zde se zdá, že již titul nachází podporu. Bez obchodu dnes na pražské burze  zůstává Erste Bank. U ní   si budeme na výsledky ještě počkat. V Rakousku však titul bojuje o hranici 60€, na kterou se po dlouhé době dostal.

Roman Skalický



Tyto zprávy pro vás vytváří Cyrrus

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688