David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  08.09.2021 13:46:31

Warren Buffett říká, že toto jsou ty nejlepší podniky, které můžete vlastnit

Nikdy nezapomínejte na základní věci.

I když jsme neustále bombardováni zmatenými investičními bláboly, nikdy bychom neměli zapomínat, že společnosti existují převážně z jednoho hlavního důvodu: přijímat kapitál od investorů a vydělávat na něm.

Proto má smysl, aby investoři hledali podniky s trvalou konkurenční výhodou, které jsou schopny trvale dosahovat vysokých výnosů z kapitálu.

Jak kdysi řekl Warren Buffett, generální ředitel společnosti Berkshire Hathaway: "Nelepší je vlastnit podnik, který může po delší dobu využívat velké množství přírůstkového kapitálu s velmi vysokou mírou návratnosti."

S ohledem na tuto skutečnost vám představujeme tři společnosti s návratností investovaného kapitálu nad 15 %.


Začínáme společností Home Depot, která trvale dosahuje návratnosti investovaného kapitálu kolem 30 %.

Díky obrovským úsporám z rozsahu, dobře známé značce a stručnému merchandisingu se managementu tohoto gigantu daří dosahovat nadprůměrných provozních ukazatelů a zároveň odměňovat akcionáře.

Za posledních pět let společnost vrátila akcionářům více než 55 miliard USD ve formě dividend a zpětného odkupu akcií.

Ačkoli růst v poslední době trochu zklamal - v posledním čtvrtletí poklesl počet zákaznických transakcí o 5,8 % - dlouhodobý trend investic do domácnosti by měl i nadále působit ve prospěch společnosti Home Depot.

S celkovým výnosem 3,8 % - 2% dividendový výnos a 1,9% výnos z odkupu akcií - vypadá kompromis mezi rizikem a výnosem akcií dostatečně atraktivně na to, abychom jednali.


Dále tu máme gorilu spotřebních technologií Apple, která se může pochlubit pětiletou návratností investovaného kapitálu ve výši 26 %, což je mnohem více než u konkurentů, jako je Nokia (12 %) a Sony (7 %).

Dokonce i ve světě spotřebního hardwaru se výrobci iPhonů daří dosahovat nadprůměrných výnosů díky své značce, která zvyšuje loajalitu, a vysokým nákladům na změnu dodavatele (zkušenosti s iOS lze získat pouze prostřednictvím produktů Apple).

A vzhledem k tomu, že společnost pokračuje v pronikání na rozvíjející se trhy, jako je Indie a Mexiko, zůstává dlouhodobá trajektorie růstu společnosti Apple zdravá.

V posledním čtvrtletí se tržby společnosti Apple zvýšily o 36 % na 81,4 miliardy USD. Společnost také vygenerovala neuvěřitelných 21 miliard dolarů provozního cash flow a akcionářům vrátila přibližně 29 miliard dolarů.

Dividendový výnos akcií v současné době činí pouhých 0,6 %, ale s výnosem z odkupu ve výši 3,2 % Apple rozdává akcionářům více hotovosti, než by se mohlo zdát.


Náš seznam uzavírá softwarový gigant Microsoft se solidní pětiletou průměrnou návratností investovaného kapitálu ve výši 20 %.

Ačkoli mnozí považují Microsoft v dnešní době za pomalou a strnulou technologickou hru, stále monopolní postavení společnosti s operačním systémem Windows a kancelářským balíkem Office spolu s rozšiřující se přítomností v rychle rostoucím veřejném cloudu dává akciím solidní poměr rizika a výnosu.

V červnovém čtvrtletí vzrostl čistý zisk o 47 % na 16,5 miliardy dolarů, zatímco tržby se zvýšily o 21 % na 46,2 miliardy dolarů. Segment inteligentního cloudu společnosti vzrostl o 35 % na 3,9 miliardy USD, a to zejména díky silné poptávce po klíčové cloudové službě Azure.

Důležitější je, že hrubá marže se během čtvrtletí zvýšila o 25 %, což naznačuje, že konkurenční pozice Microsoftu se jen posiluje.

V současné době akcie společnosti Microsoft nabízejí dividendový výnos ve výši 0,7 % a výnos z odkupu ve výši 1,1 %. Akcie se v uplynulém týdnu obchodovaly jen zvolna, což poskytuje protikrizovým investorům možný vstupní bod.

Jiná cesta s vysokým výnosem

 

I když se vám tyto konkrétní výběry akcií nelíbí, měli byste se snažit realizovat Buffettovu osvědčenou strategii investování do stabilních aktiv s vysokým výnosem za zvýhodněné ceny.

Jedním ze stabilních aktiv, které si oblíbil Buffettův dobrý přítel Bill Gates, je investice do americké zemědělské půdy.

Gates je ve skutečnosti největším americkým vlastníkem zemědělské půdy, a to z dobrého důvodu: V průběhu let se ukázalo, že zemědělství nabízí vyšší výnosy s ohledem na riziko než akcie i nemovitosti.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688