David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  18.08.2021 16:48:22

Warren Buffett investuje miliardy do těchto 3 technologických akcií

Warren Buffett jako přední světový hodnotový investor není známý svými podíly v technologickém průmyslu. V jednu chvíli Buffett poznamenal, že se technologiím zcela vyhýbá, protože tomuto odvětví dostatečně nerozumí.

Kdo říká, že starého miliardáře nelze naučit novým trikům? Klíčem k tomu, abyste byli skvělým investorem, je schopnost měnit své názory podle aktuálních podmínek a ochota učit se. V posledních letech se do investičního portfolia společnosti Berkshire Hathaway stále častěji přidávají akcie technologických firem, protože Buffett a jeho portfolio manažeři se přizpůsobují nové ekonomice.

Zde jsou tři technologické akcie, v nichž má Berkshire miliardové podíly.

Společnost Apple prolomila pro Berkshire tradici

Žádná společnost nepomohla Buffettovi překonat jeho odpor k technologiím více než Apple (NASDAQ:AAPL). Berkshire v roce 2016 zaujala v tomto výrobci chytrých telefonů skromnou pozici ve výši zhruba 1 miliardy dolarů a pokračovala v oportunistickém nákupu akcií. Na konci roku 2020 vlastnila Berkshire více než 5 % společnosti v hodnotě 120 miliard dolarů.

Apple se zásadně podílel na účetní výkonnosti akcií Berkshire, pak poskytl téměř 90 miliard dolarů nerealizovaných zisků - tedy více než 50 % celkových nerealizovaných zisků v akciovém portfoliu Berkshire.

Vzhledem k obrovské tržní kapitalizaci společnosti ve výši 2,5 bilionu dolarů je to možná těžko uvěřitelné, ale Apple je i nadále růstovým tahounem. Společnost Apple ve svých posledních čtvrtletních výsledcích překonala očekávání analytiků a zvýšila tržby o 36 %, přičemž tržby připadající na vlajkovou loď iPhone vyskočily o 50 %. Šokující je, že to na investory neudělalo dojem a akcie se mírně prodaly kvůli komentáři, že nedostatek čipů ovlivní prodej iPhonů v příštím čtvrtletí.

I když je prodej zařízení důležitý, další fáze růstu bude pocházet spíše z předplatného a služeb s vyšší marží. Generální ředitel Tim Cook agresivně hledá způsoby, jak zpeněžit více než miliardu uživatelů iPhonu. Přestože se roční obrat blíží 275 miliardám dolarů, dlouhodobý růstový příběh společnosti Apple zůstává nedotčen.

Berkshire se nezapotí kvůli zpomalujícímu se růstu Amazonu

Přestože společnost Amazon (NASDAQ:AMZN) byla v posledním desetiletí jednou z nejvýkonnějších akcií s megakapitálem, Berkshire chvíli trvalo, než prozřela.

Buffett v reakci na to projevil svůj pověstný sebemrskačský vtip, když sám sebe označil za "idiota", že nekoupil Amazon dříve, a zároveň dal jasně najevo, že nákup neřídil. Berkshire se rychle vzpamatovala a nyní vlastní v tomto gigantu elektronického obchodu podíl ve výši 1,8 miliardy dolarů.

Amazon se společnosti Berkshire daří. V loňském roce akcie během pandemie prudce vzrostly a posílily o 76 %. Letošní rok byl pro akcionáře obtížnější, protože akcie se sotva drží nad vodou. Akcie Amazonu po poslední zprávě o výsledcích hospodaření prudce reagovaly poté, co společnost vydala nižší odhad tržeb za třetí čtvrtletí, než očekávalo mnoho analytiků.

Meziroční srovnání růstu však bylo pro Amazon vždy obtížné, protože loňské pandemické výluky zvýšily poptávku po elektronickém obchodování. Navzdory tomu existují důvody k nadějnému vývoji společnosti, neboť segmenty s vyšší marží, jako je reklama, služby pro prodejce třetích stran a AWS, nadále vykazují silná tempa růstu.

Snowflake je překvapivou společností v portfoliu

Buffett se otevřeně hlásí ke své lásce k hodnotovému investování a často hovoří o své antipatii k investicím do IPO. Proto byl podíl Berkshire v technologické společnosti Snowflake (NYSE:SNOW), která se zabývá ukládáním dat, při ceně IPO takovým překvapením. V jednu chvíli se Snowflake obchodoval za téměř 200násobek 12měsíčních tržeb, což z něj činilo jednu z nejdražších technologických akcií s velkou tržní kapitalizací na celém trhu.

Přestože se mohlo jednat o nákup proti proudu, byla to pro Berkshire solidní investice. Od IPO v září 2020 vzrostly akcie společnosti Snowflake o 140 %, takže hodnota pozice společnosti Berkshire dosáhla 1,8 miliardy dolarů.

Ocenění společnosti Snowflake se zlepšilo díky 30% poklesu akcií z nedávných maxim a silnému prvnímu čtvrtletí, kdy tržby vzrostly o 110 %. Společnost se však stále obchoduje na 115násobku tržeb, což je hodnota výrazně vyšší než průměrná hodnota akcie. Pro srovnání, násobek tržeb společnosti Berkshire Hathaway je 1,8.

Existují však důvody domnívat se, že společnost Snowflake je připravena na další růst, který by mohl pokračovat ve snižování jejích násobků ocenění. Ačkoli se může zdát, že cloud computing je v amerických podnicích všudypřítomný, mnoho organizací je stále v rané fázi zavádění. Přechod na cloud computing zvýší tržby společnosti Snowflake na několik let dopředu.

Kromě toho je uživatelská zkušenost společnosti Snowflake lepkavá, což jí umožňuje "přistát a expandovat". Stručně řečeno, jakmile společnost začne používat zjednodušenou centralizovanou cloudovou platformu Snowflake, často pokračuje v přidávání služeb a jejich využívání, což dokazuje masivní 168% míra udržení čistých příjmů společnosti Snowflake v prvním čtvrtletí. Společnost Snowflake může být zpočátku v rozporu s portfoliem společnosti Berkshire, která se orientuje na hodnotu, ale měla by jí zajistit desetiletí růstu.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688