Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  21.01.2003 15:39:15

Šance Klause pro druhé kolo volby klesají


PRAHA (ČIA) - Šance vítěze první volby nového prezidenta republiky, kandidáta ODS Václava Klause na jeho zvolení ve druhé volbě velmi rychle slábnou. Během několika hodin se Klaus z favorita volby stává tím, komu možná zůstane v ruce černý Petr. Vyplývá to alespoň ze současných postojů jednotlivých parlamentních stran k tomu, jak se jejich poslanci a senátoři postaví při volbě k očekávaným kandidátům na funkci hlavy státu.

Klaus se totiž zřejmě jak ve sněmovně, tak i v Senátu bude moci spolehnout pouze na hlasy poslanců (58) a senátorů (26) vlastní strany a případně jen pár "odpadlíků" z jiných stran či některého nezávislého senátora. A to mu pravděpodobně nebude stačit ani na to, aby postoupil do druhého kola volby prezidenta.

Sociální demokracie, která zřejmě v první volbě pomohla Klausovi porazit předsedu Senátu a kandidáta KDU-ČSL Petra Pitharta, do druhé volby nasadila svého expředsedu Miloše Zemana. Vedení ČSSD tvrdí, že se nebude opakovat situace z první volby, kdy kandidáta této strany nepodpořila ani většina poslanců ČSSD. Podle místopředsedkyně strany Jitky Kupčové prý Zemana ve sněmovně nepodpoří maximálně deset poslanců této strany.

Jelikož komunisté opakovaně deklarovali své sympatie spíše k Zemanovi než ke Klausovi, mohl by Zeman obdržet ve sněmovně až 111 hlasů, což by mu stačilo nejen ke snadnému postupu do druhého kola, ale v dolní komoře českého parlamentu i k celkovému vítězství. V Senátu to ale Zeman nebude mít tak jednoduché. Pokud ho podpoří všichni sociálně demokratičtí a komunističtí senátoři, dostane pouhých 14 hlasů. Senátoři za ODS (26) budou volit Klause.

Jazýčkem na vahách tak budou zejména v Senátu lidovci, unionisté a nezávislí senátoři. Předsednictvo lidovců dnes rozhodlo o tom, že nepodpoří ani Klause, ani Zemana. Podle mluvčího strany Ondřeje Jakoba je "vysoce pravděpodobné," že poslanci a senátoři KDU-ČSL naopak podpoří očekávanou kandidaturu senátorky Jaroslavy Moserové. Stejně se pravděpodobně zachová deset členů Klubu otevřené demokracie, který kandidaturu Moserové navrhne společně s dalšími pěti nezávislými senátory.

I když jsou šance Moserové na celkový úspěch velmi malé, má reálnou šanci postoupit do druhého kola volby a vyřadit tak jednoho z "titánů" Klause nebo Zemana. Podle aktuální situace ve sněmovně se zdá, že tím neúspěšným bude právě Klaus.

Moserová by mohla v Senátu obdržet kolem 35 hlasů. ODS pak nezbyde nic jiného, než se v dalších kolech volby pokusit o její zablokování například odevzdáváním neplatných volebních lístků a spoléhat na přímou volbu prezidenta republiky. V ní by byl podle aktuálních průzkumů veřejného mínění Klaus velkým favoritem.

-joh-,-ph-


Více k průběhu volby hlavy státu naleznete v naší mimořádné příloze
 




! Trust HPH - hodnota podílu se zvýšila na 6,9 USD !

! Novinka - FOTOGALERIE - přehled fotogalerií AliaWebu !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688