Zpravodaj (Cyrrus)
Akcie ve světě  |  20.01.2003 10:53:35

Špatné zprávy z Ameriky zahnaly trhy dolů


Americké akcie nezakončily minulý týden dobře. Krátce před  pátečním otevřením byla zveřejněna celá řada makroekonomických dat, jejichž hodnoty však nevyznívají příznivě. Byl zveřejněn schodek obchodní bilance, který se významně prohloubil a dostal se na rekordní úrovneň 40,1 mld$. Nepříznivá data přišlla také z průmyslu, když průmyslová výroba v prosinci poklesla o 0,2% a snížilo se tak i využívání kapacit. Nepříznivá byla i hodnota Michiganského indexu, sledující  důvěru spotřebitelů. Michigan Index poklesl na 83,7%  proti úrovni z minulého měsíce 86,7%.

Není divu, že po takových číslech trh reagoval poklesem. Nejhůře však dopadly technologie, které jako sektor ztratily 4,7%. Důležité byly hospodářské výsledky a komentáře takových firem, jako Microsoft, IBM, Sun Microsystem nebo General Electric. Přestože výsledky nedopadly ve všech případech špatně, důležitý byl výhled vývoje poptávky, především pak výdajů na informační technologie. Firmy přes relativně dobré výsledky ve 4. kvartále nevidí razantní obrat v poptávce.

Proto se software spolu s polovodiči, síťovým zařízením, zařízením pro telekomunikace, storage stal nejslabším oborem dne. Na druhém konci stály obory zabývající se zdravotní péčí, které během dne poskytly trhu určitou podporu. Po výsledcích Ebay, které byly nad očekávání dobré a po dobrém výhledu společnosti do budoucnosti posilovali také  prodejci po internetu.

Celkově  však americké akcie skončily v záporných honotách. Měřeno indexem Nasdaq, poklesly o 3,34% (Nasdaq uzavíral na 1376 bodech), měřeno indexem  Dow Jones, poklesly o 1,28% a index S&P500 ubral 1,40%. Vývoj v USA měl i zpětně negativní vliv na evropské trhyněmecký index DAX ztrácel do svého závěru a odevzdal tak téměř 4,5%.

Dnes si americké trhy díky státnímu svátku užijí den volna, proto budeme částečně postrádat vodítko. Německý trh je dnes ráno v korekci po pátečním pádu a  připisuje si  zhruba 1%.

Podivná nálada dnes však  panuje na českém trhu. České radiokomunikace pokračují v nákupní horečce z pátku. Poslední obchod proběhl za 208 (+4,50%). Také z pátku: pokračuje výprodej na Erste Bank (-2,0% na 1916). Bez výraznějšího impulsu s několika obchody jsou akcie Komerční banky. Zajímavé je, že ani  Český Telecom a ČEZ nereagují na výrazné kurzové pohyby ze zahraničí.  Bez obchodu je Philip Morris a s jedním za 35 Unipetrol.

 

Roman Skalický



Tyto zprávy pro vás vytváří Cyrrus

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.08.2019Akciové trhy padají střemhlav dolů (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.06.2019Akciové trhy stále míří dolů (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688