Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  16.01.2003 13:49:08

Analytici jsou z revize obch.bilance zděšeni


PRAHA (ČIA) - Zděšeni ojedinělým rozsahem revize vývoje zahraničního obchodu, kterou dnes zveřejnil Český statistický úřad, jsou analytici oslovení ČIA. Revize dat nejenom, že zlepší výsledek hrubého domácího produktu (HDP) za třetí čtvrtletí loňského roku, ale také zcela mění pohled na stav české ekonomiky v průběhu druhého pololetí loňského roku.

Česká národní banka, vláda a analytici, tedy všechny instituce, jež budou muset opravit své predikce a ekonomické modely se konečně dozvěděli, že například český trh loni rostl společně se slovenským a maďarským, a ne naopak, jak se na základě dat ČSÚ domnívali. Také vliv české koruny na zhoršenou hospodářskou situaci České republiky se po revizi ukázal jako daleko slabší, nynějším viníkem je tedy slabá zahraniční poptávka.

"Až do dnešního dne jsme se domnívali, že exporty v průměru klesaly za prvních 11 měsíců loňského roku o 4,5 procenta. Tento vývoj byl vysvětlován především silnou korunou, a až následně slabou německou ekonomikou. Po dnešní revizi však vidíme, že exporty klesly jen o 1,5 procenta.

Revize, která ukázala, že deficit zahraničního obchodu za 11 měsíců loňského roku je o 40 miliard korun nižší, také podstatně ovlivní výsledek HDP. "Podstatné snížení obchodního deficitu by mělo zlepšit o 20 miliard korun i běžný účet platební bilance a přibližně o dvě procenta zlepšit i výsledek HDP za třetí čtvrtletí roku 2002," řekl ČIA analytik Československé obchodní banky Jozef Kovalovský.

Podle analytičky České spořitelny Heleny Horské navíc přebytek v aktivním zušlechťovacím styku potvrzuje dřívější domněnky, že domácí průmysl se díky zahraničním investicím úspěšně zapojil do sítě mezinárodních firem, díky čemuž se zvýšil objem vnitroholdingového obchodu.

Změna ve výsledcích deficitu obchodní bilance má silný vliv také na kurz české koruny, respektive na určení, jak vlivný je zahraniční obchod ve vztahu ke kurzu koruny. Podle analytičky Volksbank Markéty Šichtařové je nyní zřejmé, že onen vliv je daleko slabší, než původně odborníci předpokládali. "Dosud jsme se domnívali, že vysoký deficit zahraničního obchodu je jedním z hlavních důvodů současného oslabování české korun.

Nicméně tento předpoklad již neplatí," řekla ČIA Šichtařová. Hlavním viníkem špatné hospodářské situace ČR není silná koruna, ale slabá zahraniční poptávka," řekl ČIA analytik Volksbank Vladimír Pikora. Česká národní banka bude mít v současné době mnoho práce s tím, aby revidovaná data zapracovala do svých modelů. Podle Pikory například ČNB kvůli chybě statistického úřadu nastavovala svou měnovou politiku pro jiné stádium ekonomiky, než ve kterém se ve skutečnosti nacházíme. Podle Kovalského revize také naznačuje, že ČNB nemusí cítit potřebu podpořit českou ekonomiku dalším snížením úrokových sazeb, také Pavel Sobíšek z HVB Bank předpokládá, že ČNB v lednu sazby nezmění.

-vp-,-kaj-



! HPH - peníze přicházejí a CO BUDE DÁL ?!

Fotogalerie - bojové letouny USA


Fotogalerie - bojové letouny Iráku


Fotogalerie - autosalon Detroit 2003


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688