Víte, jak správně spát na polštáři?

Probouzíte se ráno s bolestí šíje, jste unavení a nevyspalí? Zamysleli jste se někdy nad tím, jestli spíte na vašem polštáři dobře? Co vše vlastně určuje kvalitu spánku?

Hýbete se, máte dobrou životosprávu, pestrou stravu, dostatečný spánek ale i tak se ráno budíte unavení? Na příčině může být spoustu viníku od hormonů, přes stres až po samotné lůžkoviny. Ano, je to tak. Klidný a plnohodnotný spánek může rušit i polštář nebo přikrývka.

Jak poznat, že už polštář neslouží tak, jak má?

Hned na začátek představujeme jednoduchý test, díky kterému zjistíte, zda váš polštář ještě plní svou službu a patří do vašeho lóže. Polštář z dutého vlákna nebo peří položte na rovnou plochu, přeložte napůl a v případě syntetické výplně na přeložený polštář vložte nějaký, zhruba půlkilový, předmět. Záleží na velikosti polštáře, čím menší polštář, tím menší je potřeba zátěž.

Jestliže se polštář vrátí do svého původního stavu, můžete se radovat. Je dostatečně pružný, což znamená, že by měl zajistit hlavě dostatečnou oporu a péči.

3 kritéria dobrého spánku

1. Polštář ze správného materiálu

Hned první problém, který může bránit v dobrém spaní, je materiál. Každému vyhovuje trochu něco jiného. Někteří nedají dopustit na nadýchané péřové polštáře, jiní potřebují pevnější polštáře z dutého vlákna. Důležité ale je, aby polštář nebyl příliš měkký a hlava se tak nepropadala. Neměl by být ani příliš tvrdý, jinak by totiž byla hlava v nepříjemném záklonu. Ten je totiž z velké části příčinnou rušivého chrápání.

2. Porozumění vašim potřebám i problémům

Víte sami nejlíp, že vás trápí zdravotní problémy? Pomozte si a vyberte si polštář se specializací na konkrétní onemocnění či alergie. Prevenci proti skolióze perfektně podpoříte polštářem z paměťové pěny.

Alergikové ocení polštáře z dutého vlákna, které bývají hypoalergenní. Roztočům či prachu se totiž daleko lépe hoví v přírodním peří.

Pokud vás sužují odvěké problémy s krčním svalstvem způsobené sedavou prací nebo špatným držením těla, anatomický polštář pro vás bude ta správná volba. Bude vašemu namoženému svalstvu oporou a uleví mu od nepříjemného napětí.

3. Správný tvar se přizpůsobí

Tak tu máme tvrdost a materiál. Do třetice chybí už jenom tvar. Jeden by řekl, že polštář může být buďto obdélníkového nebo čtvercového tvaru, opak je ale pravdou. Na trhu už dnes najdete polštáře s jednou nebo dvojitou vlnou, které patří mezi přednosti anatomických polštářů . Takto ergonomicky tvarovaný polštář má za výsledek jediné - dokonalou oporu pro hlavu a rovnoměrné rozprostření její váhy.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry