Inspirujte se zahradními trendy pro letošní rok - zahrada zdaleka není jen kouskem zeleně či prostorem pro pěstování zeleniny

Redakce, 6.3.2024
Pergola ilustrační

Zahrady už zdaleka nejsou jen kouskem zeleně či prostorem pro pěstování zeleniny. Trendem se naopak stává proměna zahrady na místo, kde můžeme být ve spojení s přírodou, rodinou a přáteli. Moderní je „osobní“ design zahrady, který odráží hodnoty a životní styl jejích majitelů. Cílem je vytvořit klidné místo, kde se budeme cítit podobně uvolněně jako na dovolené. Stylové zahrady jsou chodníky a zelení rozděleny na zóny, aby působily jako divoká rajská zahrada, která poskytne jak dostatek soukromí, tak i místo na gril, posezení či bazén.

Tradiční rostliny i napajedlo pro ptáky nesmí chybět Anglický trávník zřejmě nikdy úplně nevyjde z módy, ale trendem už rozhodně nejsou velké zatravněné plochy. Jejich údržba je totiž jednak časově náročná, ale taková zahrada zároveň působí velmi pustě až zanedbaně. In jsou zatravněné ostrůvky protkávané zelení jiného druhu. Do zahrad se vracejí pro naši oblast tradiční rostliny, mezi nimi např. růže, hortenzie, cesmína či šeřík. Růžové, fialové a bílé odstíny květin spolu s jemným listím dobře ladí s bílým romantickým zahradním plotem a štěrkovým nebo cihlovým chodníkem. Nechybí ani napajedlo pro ptáčky či kamenné květináče na rostliny, které se do zahrady umisťují jen na teplejší období.

Jak vytvořit dokonalý stín i během nejteplejších dnů

Žádná dobrá trendy zahrada se neobejde bez místa, které poskytne i ochranu před sluncem či jemným deštěm. Nabízí se proto umístění pergoly či samostatného altánu. Problém s vytvořením chráněného místa na posezení lze vyřešit i v malých zahradách. Vhod přijde například menší montovaná pergola, která je upevněna na části domu. Takový prostor může posloužit dokonce i jako pokračování kuchyně nebo obývacího pokoje. Jedná se o minimalistický trend, který šetří místo i náklady. A jak nejlépe zastínit montovanou pergolu, aby se pod ní dalo pobývat i během nejteplejších letních dnů? „Na pergolu je ideální použít zateplenou krytinu, která v letních měsících brání přehřívání pergoly. Teplotní rozdíl oproti krytině z klasického plechu je při volbě izolované krytiny z oceli až 10 stupňů, což je během léta výrazně cítit,“ poradil technik Rastislav Matuška ze společnosti Gardeon. Jedna či víc stran pergoly může být také vyplněno, ať už sklápěcími lamelami nebo jiným závěsným systémem, na který se dají umístit květináče s bylinkami a něžné osvětlení. Do montované pergoly je možné umístit i moderní a designově zajímavé výplně, ať už v kovovém nebo dřevěném provedení. Ty dokáží mimo jiné poskytnout i velkou míru soukromí. Mezi sloupy pergoly lze vložit i plné stěny, které jsou z vnější strany ošetřeny omítkou. Barvu omítky je možno zvolit dle vlastního výběru tak, aby ladila s okolním prostorem a případně i domem,“ dodává Matuška z Gardeon.


Pergola Foto: Gardeon

Moderní vybavení zahrady a nábytek z kvalitních materiálů

Umělohmotný nábytek je v zahradě již minulostí. Přednost dostávají kvalitní materiály, jako např. dřevo nebo ratan. Takový nábytek nejenže je pohodlný na sezení a poměrně jednoduchý na údržbu, ale má i dostatek důmyslně umístěných odkládacích prostor. Podlaha pod pergolou má též přírodní nádech. Může být z kamene, pohledového betonu nebo velkoformátové dlažby. Důležité je zejména to, aby povrch neklouzal, podlaha se snadno udržovala a vizuálně ladila s bezprostředním okolím pergoly, domem i zbytkem zahrady.

Trendové must have – zahradní domek, gril, ohniště i ohřívač

Udržitelnost a snadná údržba jsou hlavními požadavky na zahradní stavby, ať už domky, pergoly nebo altány. Mít v zahradě plechovou boudu, dřevník nebo plastový domeček na odkládání nářadí zavání hříchem. Moderní přístupy umožňují postavit altán, zahradní domek nebo pergolu na míru. „Pokud zvolíme řešení z pozinkované oceli, vydrží roky a nevyžaduje pravidelnou údržbu. Povrch pergoly n epodléhá nepříznivým vlivům počasí a je UV stabilní, proto není třeba obnovovat nátěr jako u dřevěných přístřešků. V neposlední řadě lze pergolu i demontovat a postavit ji na jiném místě. Taková pergola může mít navíc i různou povrchovou úpravu nebo barvu,“ doplňuje odborník z Gardeon. Důležité je zmínit i fakt, že přestože se jedná o řešení v moderním designu, v prostředí zahrady nepůsobí nikterak nepatřičně ani výstředně a naopak s ní tvoří kompaktní celek. V blízkosti altánu nebo pergoly má v trendy zahradě místo gril nebo ohniště. Pokud to dovoluje prostor, k zahradě patří obojí. Aby se dala využívat i během méně teplých dnů, je třeba pergolu či altán doplnit o terasový ohřívač. Krásné moderní designy a možnost topit v nich ekologickými dřevěnými peletami dávají tečku za robustními a nebezpečnými plynovými ohřívači.  

Užívat si přírodu a zároveň ji chránit

Zahrada se stává místem, které pomáhá udržovat co nejkvalitnější životní prostředí. Uvědomělí majitelé zahrad vysazují jedlé rostliny a květiny, které lákají opylovače. Zahradní jezírka se považují za mrhání prostorem a zejména vodou, která se čím dál tím více stává tzv. nedostatkovým zbožím. Naopak se cení takové rostliny, keře a stromy, které poskytují celoročně vhodné stanoviště pro ptáky a širokou paletu hmyzu. Štěbetání ptáků na zahradě je slyšet od jara do podzimu, v zimě se v ní mají kde schovat a najdou tam i něco k jídlu. Během teplých dnů se dobré zahradě nevyhýbají motýli, včely ani jiné druhy hmyzu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada