Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  13.04.2021 14:25:48

Britská vláda dává ruce pryč od záchrany majitele ostravských hutí, který je na pokraji krachu. Johnsonův kabinet označuje jeho finance za „velmi, velmi neprůhledné“


Britská vláda dává ruce pryč od záchrany skupiny GFG Alliance Brita indického původu Sandžíva Gupty. Do jejího majetku patří také společnost Liberty Ostrava, tedy někdejší Nová huť (Klementa Gottwalda), později ArcelorMittal Ostrava. Ostravské hutě zaměstnávají přes šest tisíc lidí. 

Na pokraji zhroucení se skupina GFG Alliance, která zastřešuje Guptův ocelářský, hliníkárenský a energetický byznys, ocitla už kraje letošního roku. V případě kolapsu by byly ohroženy tisíce pracovních míst v ostravských hutích, což může být nepříjemný předvolební bolehlav pro vládu Andreje Babiše

Britský premiér Boris Johnson přitom ještě začátkem dubna vyzdvihoval strategickou důležitost ocelářského a podniku a naději, že se Guptovu skupinu podaří zachránit. Dnes ale britský ministr financí Kwasi Kwarteng během slyšení před příslušným výborem britského parlamentu uvedl, že záchrana GFG Alliance za veřejné peníze by byla „velmi nezodpovědná“. Nelze podle něj poskytovat peníze daňových poplatníků společnostem, jejichž hospodaření je „velmi, velmi neprůhledné“. 

Podle jednoho z plánů britské vlády, z letošního března, měl Johnsonův kabinet ocelářské a další závody Guptovy skupiny převzít tehdy, pokud by mělo dojít k jejímu definitivnímu zhroucení. Britská vláda by za veřejné peníze převzala i Liberty Steel, tedy i ostravské hutě, než se najde jejich nový kupec. Najít kupce však může být za současných podmínek ve světovém ocelářství krajně problematické. Nyní tedy navíc britská vláda zjevně plán převzetí vypouští z okruhu možných scénářů. 

Podle dříve zveřejněných soudních dokumentů GFG Alliance už letos v únoru oznámila svému největšímu věřiteli, britsko-australské společnosti Greensill Capital, že bez jeho finanční pomoci se ocitne v bankrotovém stavu, resp. tedy v insolvenci. Jenže právě sama Greensill Capital je nyní v insolvenci.   

Společnost Greensill Capital měla Guptovi poskytnout půjčky, jimiž financoval právě i koupi ostravských hutí. Za provozní úvěr v objemu dvě miliardy korun se zaručila česká státní pojišťovna EGAP.    


Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688