Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  06.01.2003 14:13:49

Senát asi vydá Železného k trestnímu stíhání


PRAHA (ČIA) - Za necelý týden by měli senátoři hlasováním rozhodnout, zda vydají svého kolegu Vladimíra Železného k trestnímu stíhání. Zatím to vypadá, že senátoři dají přednost veřejnému mínění. "Napříč Senátem jsem zaznamenal většinový názor, aby byl Železný vydán.

Činy, kvůli nimž je stíhán, se totiž odehrály o hodně dříve, než se stal senátorem," shrnuje převládající mínění senátorů místopředseda horní komory Jan Ruml (US). O tom, jestli vyhoví žádosti policie a dovolí, aby byl ředitel Novy dál trestně stíhán za několik hospodářských trestných činů, by měli senátoři podle Lidových novin rozhodnout 9. ledna.

Důvodů, proč senátoři zřejmě svolí, aby policie s Železným dál zacházela jako s jakýmkoli jiným občanem, je více. Někteří senátoři totiž dávají najevo obavy z veřejného mínění: pokud by se Senát rozhodl, že svého nového kolegu podrží, mohlo by to ještě víc pochroumat malou popularitu horní komory parlamentu u veřejnosti. "Pokud jej nevydáme, lidi by nás měli rozpustit," říká na rovinu předseda senátorského klubu ČSSD Petr Smutný.

"Senát dbá o to, aby měl autoritu, takže k tomuto problému musí přistupovat odpovědně," říká šéf senátorů ODS Jiří Liška. Právě postoj senátorů ODS, jíž je Železný politicky nejblíže, bude při hlasování Senátu patrně klíčový. ODS má nejsilnější klub šestadvaceti senátorů. Senátorka za ODS, právnička Dagmar Lastovecká, která se u svých kolegů v klubu těší velkému respektu, už před časem v Lidových novinách prohlásila, že bude patrně hlasovat pro Železného vydání.

Na úterní schůzi mandátového a imunitního výboru by měl dorazit i Železný, který tak bude mít zřejmě poslední šanci přesvědčit své kolegy senátory, že jeho stíhání je, jak říká, politickou šikanou, před níž by ho měla ochránit imunita. "Železný se slyšení samozřejmě zúčastní. Domnívá se, že je nutné, aby se Senát jeho případem zabýval," říká Železného mluvčí Martin Chalupský.

Pokud senátoři Železného vydají trestnímu stíhání, hrozí mu totiž kromě dosavadních dvou obvinění - za poškozování věřitele ve sporu s americkými investory - ještě další dvě, mimo jiné z daňových úniků.

-joh-
-jh-



! Válka s Irákem začne 21. února !?

Fotogalerie - bojové letouny USA


! BV: Akcionářům HPH by mohlo být vyplaceno až 900 Kč/akcii !


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688