Martin Pohl (Generali Investments)
Okénko investora  |  18.03.2021 13:07:16

Turecká centrální banka prudce zvyšuje sazby v obraně před inflací

Turecká centrální banka se na svém dnešním zasedání důrazně postavila výzvě ve formě nárůstu proinflačních rizik a zvýšila svoji klíčovou úrokovou sazbu o 200 bazických bodů na 19 %. Vyslyšela tím volání investorů, kteří chtěli vidět potvrzení změn v turecké hospodářské politice zahájených na podzim loňského roku.

Nynější nárůst proinflačních rizik souvisí primárně s vývojem na globálních trzích, tj. na faktorech mimo přímou kontrolu Turecka. V prvé řadě se jedná o růst ceny ropy a potravin. Globální indexy potravin v dolarovém vyjádření vzrostly od začátku roku o 15 % a za uplynulý rok o 45 %. Potravin se přitom na spotřebitelském koši podílí téměř třetinou a růst jejich cen je citlivý i z politických důvodů. Ceny ropy vzrostly ještě více – od začátku roku o 35 % a za rok o více než dvojnásobek. Turecko je přitom velkým dovozcem ropy a ropných produktů, a růst cen ropy tak vede i k prohloubení chronického deficitu zahraničního obchodu.

Dopad růstu globálních cen byl navíc dále zesílen oslabením turecké liry, která i přes stabilizaci v posledních měsících oslabila vůči dolaru za poslední rok o 15 %. Nicméně proinflačně působí i síla turecké ekonomiky, i když oživení z druhé poloviny loňského roku aktuálně přidusila restriktivní opatření proti šíření koronaviru. Po jejich odstranění lze očekávat výrazné oživení domácí poptávky, které by spolu s příspěvkem čistých exportů mělo vést ke zrychlení růstu ekonomiky až na 6.5 % po loňském růstu o 1,2 %. V takovém prostředí bude přirozeně obtížnější stlačit inflaci z aktuálních 15,6 % do pásma jednociferných hodnot, kde by centrální banka ráda viděla inflaci již na konci roku.

Proces dezinflaci by přitom měl pokračovat i v následujících letech, kdy centrální banka usiluje o stlačení inflaci až k 5 % cíli. K dosažení tohoto ambiciózního cíle však bude nutné udržovat přísnou měnovou politiku s vysokými úrokovými sazbami, což se může ukázat jako politicky příliš nákladné zejména v závěru příštího roku a v roce 2023, kdy se v zemi konají parlamentní volby. Lze očekávat, že v tomto období porostou tlaky na centrální banku, aby se zapojila do podpory růstu. Nicméně zatím má centrální banka ve své dezinflační strategii plnou podporu ze strany prezidenta Erdogana.

Turecko z pohledu investorů

Náš náhled na Turecko a jeho finanční aktiva zůstává pozitivní a vidíme řadu důvodů, proč investovat to tureckých dluhopisů i akcií. Letošní rok by měl přinést pozitivní obrat v klíčových ekonomických veličinách. Kromě očekávaného poklesu inflace by mělo dojít k poklesu deficitu běžného účtu z loňských 5,2 % HDP na zhruba 3 % HDP, zejména díky očekávanému oživení turistického ruchu a poklesu dovozu zlata, které v čase nejistoty slouží tureckým domácnostem jako alternativa k domácí měně. Utažení měnové politiky spolu s relativně konzervativní fiskální politikou by mělo udržet pod kontrolou růst domácí poptávky, který v minulém roce destabilizoval tureckou ekonomiku. Zároveň vnější prostředí zůstává pro Turecko příznivé.

Post-kovidové oživení globální ekonomiky by mělo podpořit turecké exporty a ultra nízké úrokové sazby ve vyspělých zemích budou investory tlačit k hledání atraktivních alternativ. Za takovou alternativu považujeme právě Turecko, které nabízí investorům i přes všechna rizika více než adekvátní odměnu ve formě nejvyšších světových úrokových sazeb. Investoři by však měli mít na paměti tradiční vysokou volatilitu turecké měny a zranitelnost země vůči globálním faktorům, jako jsou posuny ve výhledu měnové politiky hlavních světových bank, síle světové ekonomiky či rizikové averzi investorů.

Patrik Hudec

Martin Pohl

Martin Pohl má za sebou osmnáct let na pozici makroekonomického analytika společnosti Generali Investments CEE, kde nese zodpovědnost za analýzu vývoje ekonomik a finančních trhů Spojených států amerických, Slovenska, Ruska a Turecka s důrazem na měny a dluhopisy. V rámci společnosti se dále podílí na tvorbě investičních strategií a poskytuje podporu při správě klíčových portfoliích. Vystudoval VŠE se zaměřením na hospodářskou politiku, ekonomické teorie a finanční trhy. Na stejné univerzitě získal i titul Ph.D. v oboru finance. Volný čas věnuje hlavně péči o dceru a mezi jeho zájmy patří četba a rekreační sporty jako běh, jóga či fitness.


Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Logo LYNX

nabízí individuálním investorům a institucím komplexní produkty a služby v oblasti kolektivního investování a investičního managementu. Spravuje české podílové fondy vedené v českých korunách a irské investiční fondy nabízené v CZK, EUR a PLN. Nabídku přímých investic individuálních investorů do široké škály podílových fondů doplňuje nabídka produktů pravidelného investování, investičních programů a produktů životního cyklu. Mezi hlavní institucionální klienty patří pojišťovací a zajišťovací společnosti a penzijní fondy a současně obhospodařuje aktiva nejvýznamnějších částí Generali CEE Holding B.V. Společnost působí na trhu od roku 1991 a podle údajů Asociace pro kapitálový trh ČR je největším správcem aktiv v České republice. Její aktiva ve správě přesahují 289 mld. Kč. Řadí se tak mezi vedoucí firmy rovněž v regionu střední a východní Evropy.

Generali Investments CEE je součástí skupiny Generali, nezávislé italské finanční skupiny se silnou mezinárodní působností, která vznikla v roce 1831. Skupina Generali patří mezi přední světové pojišťovny s předepsaným pojistným 70 miliard euro (v roce 2016). Ve více než 60 zemích světa zaměstnává 74 tisíc odborníků. Skupina Generali zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding B.V.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 10:16  Důvěra v domácí ekonomiku v létě poklesla Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Pá 16:13  Stávají se ETF vlivnějšími než kryptoměny? Ali Daylami (BITmarkets)
21.08.2024  Zlom na trhu pohonných hmot! Nejlepší čas natankovat? Petr Lajsek (Purple Trading)
20.08.2024  Konkurence pro iPhone: Google představuje novou řadu Pixel s umělou inteligencí Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688