Jaké jsou typy stahovacích schodů na půdu?

REKLAMA       Inzerce, 26.2.2021

Jaké jsou typy stahovacích schodů na půdu?

Půdní či nadstropní prostory s těžkou přístupností a zároveň málo místa pod nimi. Klasické schodiště zde nevyužijete a řešení v podobě klasického žebříku je nejen nepraktické, ale může být i nebezpečné. Pohodlný výstup na půdu zajistí stahovací schody, se kterými se snadno manipuluje. Jaké typy stahovacích schodů na půdu můžete pořídit?

Základním požadavkem na půdní stahovací schody je dnes především bezpečnost, snadná manipulace a kvalitní materiálové provedení. „Dřevěné půdní schody v porovnání se schody s celokovovou konstrukcí již ze své podstaty hůře odolávají klimatickým výkyvům. Časem tak vlivem vlhkosti a teplotních změn hrozí jejich pokroucení či jiné poškození, které může mít vliv na stabilitu schodů a jejich funkčnost. Určitě proto doporučuji volit celokovové stahovací schody, které jsou materiálově stabilní,“ říká Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP FUTURE, která se výrobou půdních stahovacích chodů zabývá již 30 let. Výběr konkrétního modelu se pak odvíjí od toho, v jakém prostoru budou schody sloužit a jaké vlastnosti od nich očekáváme.

Přehled jednotlivých typů stahovacích schodů

S tahovací schody ARISTO – s hodnotou tepelného prostupu U = 0,66 W/m2.K jsou vhodné pro pasivní a nízkoenergetické domy (normou stanovená maximální hodnota tepelného prostupu u PD je U = 0,8 W/m2.K). M ají plechové sendvičové víko s integrovanou tepelnou a protipožární izolací – deklarují požární odolnost 45 minut. Součástí konstrukce je horní dřevotřískový nástavec s víkem, které uzavírá prostor schodů shora. Schody ARISTO jsou tvořené celokovovým rozkládacím žebříkem. „Pro komfortní obsluhu stahovacích schodů ARISTO slouží pár vinutých tlačných pružin, které odlehčují dva díly samotného žebříku při jeho rozevírání a skládání,“ doplňuje Petr Paksi.

Půdní schody ARISTO jsou nabízeny v rozměrech od 1200 × 600 mm do 1400 × 700 mm, v délce od 2400 do 3100 mm.

Stahovací schody KOMBO – stejně jako schody ARISTO splňují přísné nároky PD a NED domů, jejich hodnota tepelného prostupu U = 0,71 W/m2.K. Schody KOMBO taktéž disponují plechovým sendvičovým víkem s integrovanou tepelnou a protipožární izolací i horním dřevotřískovým nástavcem s vrchním víkem. Deklarují požární odolnost po dobu 30 minut. Jejich konstrukci tvoří harmonikový žebřík s charakteristickým navazujícím zaoblením. Tato specifická konstrukce umožňuje pohodlný i bezpečný výstup na půdu, jelikož kovové bočnice zároveň slouží jako praktické úchyty. „Naprostou samozřejmostí je pak stahovací tyč, která vám lehce pomůže stáhnout schody KOMBO dolů bez vynaložení větší síly,“ informuje Petr Paksi z JAP FUTURE.

Standardní rozměry typu KOMBO jsou 900 × 700 mm, 1000 × 700 mm a 1100 × 700 mm. Jejich délka je od 2200 do 3200 mm.

Stahovací schody LUSSO – jsou dostupné ve třech variantách: LUSSO, LUSSO PP a LUSSO ZP. Protipožární LUSSO PP, které deklarují požární odolnost po dobu 20 minut, a zateplené LUSSO ZP jsou vhodné spíš do neobytných místností, ve kterých vůči půdním prostorám nevzniká teplotní rozdíl vyšší než 10°C. Nezateplenou variantu LUSSO je možné instalovat do prostorů s teplotním rozdílem ve vztahu k půdě nižším než 5°C. Tvar stahovacích schodů LUSSO je stejně jako u schodů KOMBO harmonikový s charakteristickým navazujícím zaoblením, kdy oka kovových bočnic vytváří opěrné úchyty.

Stahovací schody LUSSO se standardně vyrábí v rozměrech od 700 × 500 mm až do 1200 × 700 mm. Jejich délka může být od 2200 do 3200 mm.

Stahovací schody VERTICAL – jsou vhodnou alternativou v případě, že není možné kotvit schody do stropu. Jejich jednoduché dřevotřískové víko je upravené pro zabudování do svislé stěny. Konstrukce žebříku je shodná se stahovacími schody LUSSO A KOMBO.

Půdní schody VERTICAL jsou nabízeny v rozměrech 900 × 700 mm, 1000 × 700 mm, 1100 × 700 mm a 1200 × 700 mm. Jejich délka je od 2200 do 3200 mm.

Více informací na www.japcz.cz .

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry