Záclony mají silnou konkurenci s mnoha variantami

Látkové rolety se stanou designovým doplňkem

Látkové stínění je moderní alternativou k vnitřním žaluziím. Můžete vybírat z designových či technických látek i v mnoha barevných provedeních. Díky tomu stínění snadno sladíte s každým interiérem a splní všechny vaše požadavky – od získání většího soukromí přes regulaci světla až po úplné zatemnění. Ať už žijete v bytě, domě nebo stínění pořizujete do kanceláří. Představujeme vám čtyři typy vnitřního látkového stínění, jejich hlavní přednosti i doporučení, kam je umístit.

Látkové rolety místo záclon

Látkové rolety se stanou designovým doplňkem jakékoliv místnosti. Ochrání vás jak před cizími pohledy, tak slunečním svitem. Jsou modernější než tradiční záclony a závěsy a nejsou náročné na údržbu – stačí je vysát ručním vysavačem na nízký výkon, případně látku umýt jemným mýdlovým roztokem. Manipulace s roletami je tichá a bezpečná – lze je opatřit dětskou bezpečnostní pojistkou nebo řetízek na roletách nastavit tak, aby na něj děti nedosáhly. Mohou být také ovládány pomocí elektrického pohonu.

Kromě stovek barevných odstínů a dekorů jsou na výběr také látky s různou propustností světla. „Speciální řešení přináší roleta Varieta Zebra v provedení den a noc, kde se střídají plné a průsvitné pruhy. Díky tomu si jednou roletou zajistíte dostatek soukromí přes den i úplné zastínění místnosti během noci. Oceníte ji proto zejména v ložnici, pracovně či obývacím pokoji,“ informuje Filip Šimara, obchodní ředitel výrobce stínění CLIMAX.

Existují také rolety navržené speciálně pro stínění střešních oken – propracovaný mechanismus látkových rolet Fantazie a Titan zaručuje, že nedojde k vysunutí látky z postranních lišt ani při otevření okna.

Plisé na atypická okna

Plisé je skládaná látková žaluzie, kterou je možné stahovat v obou směrech. Můžete si proto vytvořit stínicí pruh libovolné výšky přesně podle vašich potřeb. Plisé je také ideální volbou pro stínění atypických oken – od obloukových tvarů přes trojúhelníkové, lichoběžníkové až po šestiúhelníkové. Perfektně se hodí i jako zastínění střešních oken nebo oblíbených zimních zahrad.

I plisé se vyrábí v provedení den a noc, kdy jedno okno překrývají dvě látky. Intenzitu stínění si pak stačí nastavit stažením jedné a vytažením druhé látky podle toho, zda se chcete chránit před sluncem, nebo si zajistit soukromí před pohledy zvenku. „Díky své variabilitě je plisé praktickým a hravým řešením například do dětského pokoje nebo koupelny. V nabídce najdete i speciální textilie s ochrannou úpravou do vlhkého prostředí. Nemusíte mít tedy obavy, že by umístění plisé v koupelně mělo negativní vliv na jeho životnost či funkčnost,“ doplňuje Filip Šimara.

Vertikální žaluzie pro velké plochy

Vertikální žaluzie využijete pro zastínění francouzských oken, posuvných dveří i velkých prosklených ploch. Jsou také vhodné k předělení velkých prostorů, jako jsou haly, kanceláře nebo nemocniční zařízení. Skládají se z volně visících látkových pruhů, které jsou zavěšené v horním pojezdovém profilu a částečně se překrývají. Ovládají se vždy manuálně – pomocí řetízku lze látkové lamely naklápět a regulovat tak průnik světla do interiéru.

Také v případě vertikálních žaluzií lze vybírat z mnoha typů, barev a designových vzorů látek, které můžete různě kombinovat. Do kanceláří nebo nemocnic je vhodné pořídit žaluzie z látek se speciální antistatickou úpravou, díky níž jsou žaluzie odolnější proti znečištění a zaprášení. Kromě těchto látek můžete do vlhkého a zaprášeného prostředí zvolit také vertikální žaluzie s plastovými lamelami.

Japonské posuvné stěny rozdělí místnost

Podobné využití jako vertikální žaluzie mají i japonské posuvné stěny. Hodí se k zastínění francouzských oken, balkonů i teras, ale také k rozdělení místností v bytech, domech i komerčních budovách. V domácnosti je oceníte, když potřebujete oddělit předsíň či šatnu od zbytku místnosti nebo kuchyň od obývacího pokoje.

Japonské posuvné stěny se skládají z širších látkových panelů a je možné je libovolně posouvat. Jsou nejen praktickým, ale i dekorativním prvkem interiéru. Kreativitě se meze nekladou – jednotlivé panely můžete vybírat z odlišných látek a oživit tím jinak nenápadný pokoj. Lze je ovládat manuálně šňůrou či tahem za textilní panel, nebo na elektrický pohon pomocí dálkového ovladače. Směr stahování můžete přizpůsobit konkrétnímu prostoru a užití. Lamely se mohou posouvat všechny na jednu stranu (doprava či doleva), od středu do stran jako opona, nebo na střed.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry