Václav Horák (AliaWeb)
Z domova  |  09.11.2002 19:55:05

Kauza kolem gripenů je podle Titze nepochopitelná


PRAHA (ČIA) - Rozruch v souvislosti s možnými úplatky kolem vládního nákupu stíhacích letounů Gripen, který vyvolalo úterní šetření policie mezi senátory, nechápe poslanec Výboru pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny Miloš Titz (ČSSD). Protikorupční policejní služba nyní šetří podezření z úplatkářství v kauze zamýšleného nákupu těchto nadzvukových letounů.

Podnět ke stíhání dal předseda senátního Výboru pro obranu Michael Žantovský (ODA), který je známým fanouškem amerických letounů. Proto se také nezřídka vyslovoval pro nákup amerických F-16. Už letos v květnu uvedl, že je ve věci nákupu gripenů povinností jeho strany vznést podezření z korupce, protože výběrový proces byl podle něj neprůhledný, jednostranný a celý projekt neuvěřitelně předražený. Začátkem týdne se začala policie dotazovat některých senátorů na souvislosti s touto kauzou. Podle Policie ČR není ovšem tato záležitost otázkou jen posledních dnů či týdnů. Nyní šetří, zda bylo výběrové řízení v souladu s platnými právními normami.

"Za třiapadesát let, co se točím kolem letadel z osobního zájmu a šest let, co jsem ve sněmovně, mi nikdo nenabídl ani padesátník a já jsem také ani padesátník nepřijal," řekl ČIA Miloš Titz. Konstatuje, že byl informován celou řadou společností, ale bez jakékoliv korupce. "Jistě, každá liška chválí svůj ocas, chválili i oni své produkty. Mně a dalším to umožnilo srovnání. V tom přece není nic kriminalizujícího. Je nutné mít možnost srovnat a teprve na základě srovnání teprve vybrat." Podle Titze šlo pouze o informační záležitost, tedy čistý lobbing. Důvod jednání Michaela Žantovského Titz nechápe.

Původní nabídka britsko-švédského konsorcia BAE Systems-SAAB pro nákup letounů Jas-39 Gripen platila do konce září. Výrobce letounů ji prodloužil poté, co Parlament ČR zamítl udělit bývalé vládě premiéra Miloše Zemana (ČSSD) souhlas k nákupu letounů a způsobu jeho financování. Srpnové povodně pak značně omezily finanční možnosti vlády pro nákup nových stíhaček.

Kabinet Vladimíra Špidly proto v této souvislosti upustil od záměru gripeny nakoupit. Vláda v současné době zvažuje podle Miloše Titze nákup menšího počtu letadel. Ve hře je také pronájem olétaných starších stíhaček, což by mohlo být levnější. "Já si ale myslím, že právě proto, že nejsme zrovna bohatí, neměli bychom kupovat levné zboží," dodal. Otázkou podle něj zůstává, zda vláda zachová platnost už vyhlášeného tendru, nebo bude vyhlášen nový, o čemž by vláda měla rozhodnout příští týden.

-ph-


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688