Václav Horák (AliaWeb)
Doporučeno redakcí  |  07.11.2002 15:26:59

Poslanci dovolili Američanům střežit český prostor


PRAHA (ČIA) - Vládní návrh zákona o posílení ochrany vzdušného prostoru České republiky v době konání summitu NATO v Praze a o změně trestního zákona dnes schválila dolní komora českého Parlamentu. Převahou 148 hlasů Poslanecká sněmovna stanovila, že na území naší republiky může být v jednom okamžiku přítomno 150 příslušníků armády Spojených států, 25 vozidel a 15 letadel ozbrojených sil USA, a to v termínu od 15. do 30.listopadu letošního roku. Usnesením poslanci umožnili i přítomnost cizí armády na našem území.

Náklady americké strany spojené s posílením bezpečnosti vzdušného prostoru ČR ponesou Spojené státy americké bez nároku na refundaci ze strany ČR, s výjimkou stravování, ubytování a doplňování pohonných hmot. Tyto položky bude hradit Ministerstvo obrany ČR z prostředků své rozpočtové kapitoly v rámci schváleného státního rozpočtu. "České republice tak prováděním navrhovaného zákona nevzniknou žádné další nároky na finanční prostředky ze státního rozpočtu," řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD).

Za případný zásah během ohrožení neponesou odpovědnost američtí letci, protože použití jejich síly bude možné jen na žádost nebo se souhlasem českého ministra obrany, či osoby jím pověřené. V úvahu přicházejí první náměstek ministra obrany Štefan Füle, náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, velitel vzdušných sil František Padělek a náčelník operační sekce generálního štábu Emil Pupiš. Americká letadla budou sice pod velením USA, odpovědnost za vojenské akce má ale v plném rozsahu Česká republika.

Komunistickým poslancům vadí, že ostatní země NATO nebyly osloveny, tím spíš, že jde o evropské země. Předseda klubu KSČM Vojtěch Filip navrhl plénu, aby se na ochraně našeho vzdušného prostoru podílela armáda Slovenské republiky namísto Američanů. Ministr Tvrdík v této souvislosti uvedl, že podobná pomoc by právně přicházela v úvahu pouze v případě, že by Slovensko už bylo členskou zemí NATO, protože Česká republika je napojená na alianční radarový systém a další společné vojenské provozy. Navíc je podle ministra Tvrdíka podobný návrh nevýhodný pro Českou republiku i z ekonomického hlediska, protože hodina letového provozu letounů MiG-21 z výzbroje slovenské armády stojí přes 500 tisíc korun, zatímco stejný provoz amerických stíhaček F-15 a F-16 přijde na 300 tisíc korun. Současně vyslovil ministr Tvrdík lítost nad včerejší havárií dvou slovenských letounů MiG-29.

Armáda České republiky (AČR) má k dispozici protiletadlové raketové systémy, nadzvukové bojové letouny MiG-21 MFN, podzvukové víceúčelové letouny L-159 a bojové vrtulníky Mi-24V. Nevýhodou letadlových prostředků AČR je neschopnost působit na vzdušné cíle v oblačnosti, která zejména v tomto období je pro území naší republiky zcela typickým jevem.

-jh-,-ph-

Pozn.AliaWeb Schválený návrh Zákona příští týden projedná Senát příp.následně prezident.


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !


Poslední zprávy z rubriky Doporučeno redakcí:

18.05.2004  25.5. - spotřební daň, daň z přidané hodnoty ... Petr Hanisch (AliaWeb)
18.03.2004  Vzdělávací centrum ? Petr Hanisch (AliaWeb)
26.11.2003  Vánoční dárky pohodlně Petr Hanisch (AliaWeb)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688