Jak neudělat chybu při výběru pračky

Běžné prádlo. A taky viry, bakterie, alergeny či skvrny všeho druhu. Jak se jich zbavit? Co přinášejí nejnovější technologie a funkce praček, a pro koho se hodí? Na co si dát pozor při výběru pračky? Poradíme vám!

Buben – nejen velikost je důležitá

Správná velikost a typ pračky

Výběr pračky není úplně jednoduchá záležitost. Nejprve se zamyslete nad tím, kde budete mít pračku umístěnou a kolik na ni máte místa. Podle toho zvolte model s předním, případně vrchním plněním a hloubku. 

Do malých koupelen jsou ideální úzké předem plněné pračky, kterým se říká SLIM. Nebojte se ale, že se do nich nic nevejde – poradí si i se 7 kg prádla, což stačí pro čtyřčlennou rodinu, a přitom si vystačí na hloubku jen s 43,5 cm. Standardní hloubka je 57,5 cm, nenasytné modely s kapacitou 12 kg prádla nepotřebují o mnoho více.

Velmi úzké jsou oblíbené vrchem plněné pračky – počítejte však s tím, že na výšku mají asi 90 cm, a navíc budete potřebovat alespoň 50 cm místa na otevření víka. Počítejte i s tím, že na ně nic nepostavíte.

Pokud máte naopak na pračku dost místa nebo samostatnou místnost, zvolte dostatečně velký model ideálně v páru se sušičkou. Pračky a sušičky s inteligentní technologií 6. SMYSL přizpůsobí množství vody, energie i času konkrétní náplni při minimální spotřebě, i když kapacitu bubnu nevyužijete naplno. Ale když budete potřebovat vyprat nebo usušit velké prádlo, máte tu možnost.

Buben – nejen velikost je důležitá

Dalším důležitým hlediskem je kapacita bubnu. Nepodceňte jeho velikost! Pračka totiž pere nejlépe, když je naplněná přibližně na 80 %. Velký buben na 8 a více kg prádla určitě využijete, pokud jste doma alespoň tři, a také když potřebujete prát objemné textilie, třeba přikrývky, deky, přehozy, prošívané bundy apod. Velmi brzy oceníte i dostatečně velký plnicí otvor – ideálně 34 cm.

Velký význam má i provedení bubnu, a to nejen kvůli výsledku praní, ale i kvůli šetrnému zacházení s textiliemi a prevenci tvorby nežádoucích žmolků na vláknech. Důležitý je i systém, jakým se buben pohybuje. Konkrétně systém s výmluvným názvem SoftMove využívá sedm druhů specifických pohybů bubnu podle typu tkanin a fáze pracího cyklu: od počátečního napouštění vody až po závěrečné odstřeďování. To všechno zajišťuje vašemu prádlu dlouhý život.

Technologie budou vaším nejlepším spojencem

Chcete, aby bylo prádlo pokaždé dobře vyprané a udržet přitom náklady na uzdě? Rozhodně vsaďte na inteligentní technologii 6. SMYSL, díky níž ušetříte čas, vodu i nákladnou energii při skvělých výsledcích praní. 6. SMYSL totiž díky senzorům a pokročilým algoritmům přizpůsobuje a ovládá teplotu, množství vody a výkon motoru podle toho, jak jste zrovna naplnili buben, a zaručuje tak nastavení pracího cyklu přímo na míru vašemu prádlu.

Pára ve vašich službách

Viry, bakterie, alergeny, roztoči. Trápí nás stále více i díky mimořádné situaci, které všichni letos čelíme. S těmito nezvanými návštěvníky se dá vypořádat i bez praní na vysoké teploty, které mimochodem nesvědčí intenzivním barvám, ani kvalitě tkanin (pokud praní na vysokou teplotu vůbec štítek dovoluje).

Zvolíte-li funkci FreshCare+, napustí pračka po skončení pracího cyklu malé množství vody a ohřívá ji. Vzniká jemná pára, která spolu s šetrnými obousměrnými pohyby bubnu vyprané prádlo v pravidelných cyklech provzdušňuje, a tím ho udržuje svěží, nezmačkané, měkké a bez bakterií a pachů. Funkci FreshCare+ můžete zvolit stisknutím tlačítka před začátkem praní nebo i v jeho průběhu
a stiskem tlačítka ji kdykoliv zrušit. Nemusíte už pečlivě plánovat praní, abyste byli u pračky přesně, když dopere.

S párou si skvěle rozumějí pračky FreshCare+.  Například, když potřebujete udržet vyprané prádlo svěží, měkké a bez nežádoucích mikroorganismů do doby, než se třeba vrátíte z procházky a budete prádlo moci vyjmout z bubnu. „Pračka po skončení pracího cyklu napustí a ohřívá malé množství vody. Vzniká jemná pára, která spolu s šetrnými obousměrnými pohyby bubnu vyprané prádlo v pravidelných cyklech provzdušňuje. Tím brání zmačkání, ztvrdnutí prádla a také šíření nežádoucích bakterií a vzniku nepříjemných pachů, a to až 6 hodin po skončení pracího cyklu. Funkci FreshCare+ můžete aktivovat stisknutím tlačítka před začátkem praní i v jeho průběhu a můžete ji kdykoliv zrušit. Pračky Whirlpool FreshCare+ patří do nejúspornější energetické třídy A+++ a jsou k dispozici v několika modelech s kapacitou 6–9 kg a v hloubce od 42,5 cm do 63,5 cm, aby se vešly do každého prostoru,“ radí Darina Papáčová, produktová specialistka značky Whirlpool.

Praktický je i parní program Steam Refresh k osvěžení suchého prádla – třeba dlouho uloženého oblečení nebo krátce nošeného prádla, například bundy od cigaretového kouře nebo výparů ze smažení.

Skvrny všeho druhu, barvy a citlivky

Skvrny od jídla, trávy, bláta, … a někdy taky ne. Funkce Clean+ umožňuje přizpůsobit prací cyklus praček FreshCare+ podle tří úrovní zašpinění. To rozhodně častokrát využijete. A jemné tkaniny vám poděkují za program 15°, který zaručuje stejné výsledky praní jako při programu na 40 °C. Díky systému SoftMove a přizpůsobeným pohybům bubnu se  v něm prádlo pohybuje volně a mnohem lépe absorbuje prací prostředek. Bude tak dobře vyprané i při nízké teplotě.

Kolik gelu a aviváže?

Pokud vám není jedno, zda dáváte pracího prostředku příliš nebo málo, je pro vás jako stvořená unikátní technologie PrecisionDose. Ta totiž automaticky dávkuje ideální množství pracího prostředku a aviváže ze speciální velkoobjemové přihrádky. A to v závislosti na množství a druhu vloženého prádla, na úrovni jeho znečištění, podle tvrdosti vody a koncentrace pracího prostředku. Umožňuje ušetřit až 22 l pracího prostředku ročně! V prádle navíc nebudou zůstávat zbytky nadměrně dávkovaného pracího prostředku, které mohou dráždit alergikům pokožku. Chráníte ale i pračku před usazováním vodního kamene.

Stojí za to využívat naplno, co pračka nabízí

Stojí za to se orientovat v programech pro nejčastější situace alespoň pomocí symbolů na panelu pračky. I když se to nezdá, hodně se liší to, jak je ideální prát třeba běžné bavlněné prádlo, džíny, košile, záclony, sportovní oblečení nebo potřeby pro domácí mazlíčky. A to nejen teplotou a délkou pracího cyklu, ale i množstvím vody, typem a frekvencí pohybů bubnu, nebo způsobem vstřikování vody. To všechno už někdo vymyslel, takže proč si nezjednodušit život?



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika