Ušetřete peníze s fotovoltaikou, je totiž v Česku nejlevnější v historii. Ceny se ale budou zvedat

Redakce, 27.11.2023
fotovoltaika ilustrační

Výkyvy cen elektřiny na burze straší spotřebitele. Člověk nikdy neví, kam až může cena elektřiny vystoupat, nebo klesnout. Všichni hledají způsob, jak za energie ušetřit, a jednou z možných cest se jeví fotovoltaika. Ta je momentálně nejlevnější v historii, ale nebude tomu tak napořád. Je potřeba proto jednat rychle, ale správně. S tím vám poradí jednatel a spoluzakladatel firmy solarniskolitel.cz Jan Vojík.

Fotovoltaika není dnes neznámým pojmem. Svou renesanci zažila zhruba před šesti let, kdy ale dotační pravidla omezovaly výkon elektráren. Běžný výkon fotovoltaické elektrárny byl 3-4 kWp s kapacitou baterií mezi 5 - 8kWh, což koncového zákazníka přišlo až na 440 tisíc korun. Před třemi lety toto dotační pravidlo o omezení výkonu zmizelo a začaly se běžně montovat elektrárny s výkonem 6 - 8 kWp s bateriemi o kapacitě 10 kWh. Cena ale přesáhla přes půl milionu korun, dokonce atakovala i hranici 600 tisíc korun!

„Tehdy tomu přispěl i nedostatek materiálu spojení s koronavirovou pandemií a samozřejmě kvůli zvyšování cen energií vzrostla i poptávka,“ vysvětluje uznávaný odborník Jan Vojík, který spolu se Solárním Školitelem vybudovali další projekty, jako jsou SUPER kancelář, jež se zabývá administrativou pro fotovoltaiku a tepelná čerpadla, a SUPER rozvaděče, který se postará o full-back-up rozvaděče a přepěťové ochrany pro fotovoltaiku.

Vzhledem k tomu, že fotovoltaice přály levné úrokové sazby, tak vzniklo mnoho firem montující fotovoltaické elektrárny.

Když se ceny energií ale stabilizovaly, zvedly se úroky a tím se poptávka po elektrárnách zas snížila a vrátila se tak podle Vojíka do normálu.

Rok 2023 je rokem změn

„Nikdo nepočítal s takovým poklesem poptávky. Najednou je na trhu dostatek všeho, což tlačí ceny komponentů velmi nízko. Ani řemeslníci si neúčtují tolik jako loni, nemají totiž tolik práce. Toto vše hraje pro koncového zákazníka, který nyní koupí fotovoltaickou elektrárnu za historické minimum. Dnes se dá elektrárna 6 – 8 kWp a bateriovým úložištěm o kapacitě 10 kWh pořídit o 80 – 100 000 levněji než před rokem ve stejnou dobu. S dotací 200 000 korun je tato cena naprosto neuvěřitelná a předpokládám, že vydrží do jara příštího roku. Pak bude muset cena opět jít výše,“ apeluje Jan Vojík, který zajišťuje administrativu a projekci pro stovku firem montující fotovoltaické elektrárny a tepelná čerpadla.

 

Pozor na výběr firmy

Obecně se dá říct, že se trh rozděluje na tři typy: firmy velké, střední a malé. Každá z nich nabízí různé plusy i mínusy a je jen na zákazníkovi, k čemu se přikloní. „Je také potřeba si uvědomit, co od fotovoltaiky čekáme. Zda chceme jen ohřívat vodu, nebo ještě nabíjet elektromobil nebo dokonce topit,“ varuje Jan Linhart ze společnosti PŘÍPOJKY ELEKTŘINY s.r.o.

Ono totiž mít elektřinu zdarma během léta je celkem jednoduché. Ale v zimě fotovoltaika vyrobí pouhou pětinu, co v létě. Celoroční průměr úspor pak kvůli tomu rapidně poklesne.

Tipy:

1. Zastoupení doma.

Kupujte jen technologii, která je v ČR známá a nejlépe zde má zastoupení. To znamená, že i po záruce se budete mít kam obrátit v případě potíží.

2. Reference.

Dejte na reference, kupujete něco za půl milionu korun, prověřte si od již realizovaných zákazníků, jak byli spokojeni s procesem výstavby elektrárny, jak jim elektrárna funguje, zda jim přišla dotace a zda se zde nevyskytly nějaké potíže.

3. Servis.

Při prověřování referencí nezapomeňte na servis. Mnoho firem bohužel vadu na díle odstraňuje velmi dlouho nebo v těch tragických případech ji neodstraní vůbec. Také je důležité, zda se na servis dá dovolat a reakční doba servisu.

4. Smlouva o dílo a všeobecné obchodní podmínky.

Před podpisem dokumentu si dokumenty prostudujte, měly by obsahovat garance, záruky, pokuty a tak dále. Také obsahují součinnost, kterou musíte vykonat před a během díla.

5. Komplexnost dodávky fotovoltaiky.

Zkontrolujte si, jestli smlouva obsahuje všechny části díla, někdy se stává, že klient musí některé části díla zhotovit sám. Často se jedná o úpravu takzvaného elektroměrového rozvaděče, lidově sloupku. Klienti pak mou být nemile překvapeni, že je čeká více práce za desítky tisíc, nebo že si tuto vícepráci mají zařídit sami.

6. Nedejte na levnou nabídku.

Předtím, než se vám zalíbí nabízená cena, zkontrolujte body 1 až 5. Levná nabídka většinou znamená i nekompletní dílo, žádné sankce vůči firmě, nebo je tam něco, co tuto levnou nabídku během díla dostane na cenu ostatních nabídek, což jsou již zmíněné vícepráce.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky