Tiskové zprávy  |  13.08.2020 12:19:43

Objem investic ve střední a východní Evropě se v prvním pololetí meziročně zvýšil o 7%

- Chuť investovat zůstává pro střední a východní Evropu silná, ale investoři jsou stále opatrní, zatímco se trhy snaží stabilizovat - odhaluje Colliers International ve své poslední zprávě „H1 CEE Investment Scene“

Objem investic CEE za první polovinu roku 2020 dosáhl ca. 6,26 miliardy EUR. Toto číslo podpořily dvě velká portfolia v celkové hodnotě přesahující 2,2 miliardy EUR, přičemž Polsko a Česká republika zaujímaly 78% podíl na celkové hodnotě šesti zemí střední a východní Evropy (CEE-6).

Velká transakce rezidenčního portfolia společnosti Heimstaden představuje 67% z celkového objemu obchodů, které proběhly v České republice a ca. 21% z celkového objemu. Akvizice 61,5% GTC akcií společnosti Lonestar společností Optima v zemích střední a východní evropy představuje 15% z celkového objemu zemí CEE-6.

Kromě velké části obchodu s rezidenčním portfoliem si dobře vedly kancelářský a průmyslový a logistický sektor se 41% a 22% podílem na celkovém objemu.

Kevin Turpin, regionální ředitel průzkumu trhu pro východní a střední Evropu, říká: „Není překvapením, že hotelové odvětví a maloobchod zůstaly poněkud omezenější ve svých aktivitách, protože patří mezi ty nejvíce pandemií zasažená odvětví. Pokud jde o tvorbu cen, výnosy z prvotřídních průmyslových a logistických nemovitostí zůstaly stabilní a na některých trzích s určitou kompresí. Výnosy z prvotřídních kanceláří typu „A“ se v průměru posunuly o 25 bazických bodů, zatímco prvotřídní maloobchodní nemovitosti se zvýšily o 50 bazických bodů. Chuť investorů zůstává pro střední a východní Evropu silná, ale stále se uplatňuje opatrný přístup, zatímco trhy se snaží vypořádat s pandemií a pro některé části světa nadále platí cestovní omezení.“

Andrew Thompson, ředitel investičního oddělení pro ČR a SR Colliers International, říká: „Co se týče nálady na investičním trhu v České republice, zůstáváme i nadále velmi pozitivní. Během posledních týdnů jsme vedli podrobné rozhovory s velmi významnou tranší aktivního místního a mezinárodního světa investorů a jednou z věcí, kterou bych z těchto diskusí zdůraznil, je, že tito investoři jsou stále extrémně ochotni využít příležitostí.“

Investiční objemy CEE podle zemí 2016 - H1 2020 (miliarda EUR)

Investoři z EMEA (s výjimkou střední a východní Evropy) byli nejaktivnější během první poloviny roku 2020, zejména Švédsko s velkým českým rezidenčním portfoliem ve výši 1,3 miliardy EUR, následované německým a francouzským kapitálem, každý s cca. 250 milionů EUR v akvizicích. Stejně jako v předchozích letech byl i tuzemský kapitál střední a východní Evropy velmi aktivní – zajistil dvě třetiny všech objemů.


Colliers International Group Inc. NASDAQ: CIGI; TSX: CIG) je přední globální společnost nabízející poradenské služby v oblasti komerčních nemovitostí a investičního managementu. Působí v 68 zemích světa a zaměstnává více než 14 000 odborníků. Colliers je nejrychleji rostoucí veřejně obchodovaná globální společnost zabývající se realitními službami a investičním managementem, přičemž její korporátní tržby v roce 2018 činily 2,8 mld. dolarů (3,3 mld. dolarů, včetně přidružených společností). Za vedení Colliers odpovídá více než 20 let tým zkušených expertů, který stakeholderům společnosti prokazatelně zajišťuje přes 40 % ročních výnosů. Prostřednictvím své platformy služeb pro management investic spravuje aktiva světově nejuznávanějších institucionálních realitních investorů v hodnotě více než 26 mld. dolarů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688