Zpravodaj (Cyrrus)
Akcie ve světě  |  29.10.2002 11:07:50

Je trh “zralý” na pokles ?


Pondělní obchodování v USA vymazalo část zisků, které si indexy připsaly v závěru minulého týdne, přesto však skončily výše, než byly závěrečné hodnoty ze čtvrtka. Obchodování nebylo nijak hektické, objemy byly proti předcházejícím dnům slabší a na trhu dominovaly spíše komentáře analytiků a hospodářské výsledky firem.

Silnou skupinou byly finance po doporučení Lehman Brothers na Citigroup a dobrých výsledcích American Express. Podobné doporučení přišlo na Hewlett-Packard a další komponenty indexu Dow Jones (jmenovitě Merck&Co. a Eastman Kodak). Přišla však také celá řada negativních doporučení, mezi jinými také na Cisco Systems od Morgan Stanley. Akcie poklesly o 7,47% a spolu se slabými výsledky Brocade Communications Systems (-17,27%) přispěly k poklesu technologických titulů. Nepříliš povzbudivě působí také komentář od Banc of America, doporučující vybírání zisků v polovodičovém sektoru.

Smíšeně dopadly výsledky v retailovém sektoru, poté, co J.C. Penney zvýšil odhad zisku a naopak Wal-Mart informoval o slabých prodejích. Akciím nepomohl ani komentář od DELL o tom, že vidí alespoň částečný obrat v poptávce po hardwaru. A do mínusu se vydaly i farmacie a zdravotní péče, které se v posledních měsících ukázaly jako velmi silný obor. UBS Warburg redukoval výhled na některé firmy z oboru a nepomohly ani pozitivní zprávy od Schering-Plough a Merck.

Včerejší pokles lze dávat do souvislosti s vybíráním zisků, poté co se hlavní indexy po začátku obchodování dostaly na nová maxima po minimu vytvořeném z počátku října.

Indexy tak včera nakonec skončily se ztrátami okolo jednoho procenta. Dow Jones klesl o 0,90%, Nasdaq o 1,15% a široký index S&P500 o 0,83%, když skončil na 890 bodech (denní maximum 907 bodů).

Obchodování po závěru nepřineslo nic převratného, snad kromě poklesu akcií QWEST Communications po zprávách o masivním odpisu aktiv.

Indexy jsou tak "trochu" výše než byly před prodlouženým víkendem v České republice. Domácí akcie však stagnují. Z domácích zpráv negativně působí snížené doporučení z "BUY" na "NEUTRAL" na Český Telecom od Merril Lynch. Pro akcie Uniperolu by mohl být pozitivní zájem polské rafinérie PKN Orlen o síť distribučních stanic pohonných hmot Benzina a.s. Zítra bude referovat o svých výsledcích Komerční banka a do konce měsíce i další firmy ve SPAD.

Již několikadenní stagnace v USA jen odráží nejistotu ohledně dalšího směru obchodování. Po několikadenní rally se objevují pochybnosti o jejím dalším trvání. Osobně se domnívám, že je spíše u konce.

Roman Skalický



Tyto zprávy pro vás vytváří Cyrrus

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

Po 09:05Letní poklesy na finančních trzích a jak na ně reagovat Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
28.09.2021Akcie zdánlivě zralé na prodej? Patria (Patria Finance)
26.03.2021Jak na trhu poznat bublinu zralou na prasknutí Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
29.11.2020Monetární politika je zralá na změnu od podlahy Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688