Zeleň jako součást zdravého bydlení: zlepšuje vnitřní prostředí, prospívá zdraví nebo sbližuje se sousedy

Pavel Krumpár, 22.6.2020

Dostatek zeleně ve svém bytě byste neměli v žádném případě podceňovat. Má totiž mnoho pozitivních přínosů pro lidské fyzické i duševní zdraví, pomáhá odstraňovat škodlivé látky z ovzduší, reguluje vlhkost a v neposlední řadě plní dekorativní funkci. Chtěli byste se proto obklopit rostlinami, přestože nebydlíte v rodinném domě se zahradou ani ve srubu u lesa? Pak není nic snazšího, než si je přenést přímo do interiéru, na balkón, terasu či předzahrádku nebo do společných prostor vašeho domu. S tipy, jak si zeleň ve svém domově užijete ještě intenzivněji a jak s její pomocí upevníte své zdraví i sousedské vztahy, vás nyní seznámí developerská společnost JRD, která se aktivně věnuje podpoře zdravého a udržitelného bydlení a do svých projektů začleňuje komunitní zahrádky, zelené střechy i vzrostlou zeleň z vlastní lesní školky ve Vlašimi.

Pokud věnujete dostatečnou pozornost správnému výběru rostlin do vašeho bytu a následné péči o ně, odmění se vám řadou přínosů pro vaše fyzické i duševní zdraví. Zeleň totiž nemá jen dekorativní funkci, ale navíc blahodárně působí na lidskou psychiku, a mírní tak negativní dopady dlouhodobého stresu na organismus. Dále zvyšuje množství kyslíku v prostoru, reguluje vlhkost vzduchu, snižuje prašnost v bytě a pomáhá zde odstraňovat škodlivé látky, které se uvolňují z laků, barev a elektrospotřebičů. A v neposlední řadě vám některé rostliny poslouží jako koření při přípravě pokrmů, případně si z nich můžete uvařit léčivý čaj. „Při správném výběru vhodných pokojových rostlin získáte přírodní lékárnu, čističku i zvlhčovač vzduchu. Tušili jste například, že aloe vera je nejen léčivou a hojivou bylinou, ale také celodenním producentem kyslíku, jehož skvrnité listy vás upozorní na zvýšené množství škodlivých látek v interiéru? Nebo že lopatkovec zvyšuje vzdušnou vlhkost a břečťan, tchynin jazyk a zelenec zase dokážou ze vzduchu odfiltrovat řadu alergenů a toxinů, včetně formaldehydu? Promyšleně zvolené rostliny vám tak pomohou k výraznému zkvalitnění vnitřního prostředí domova i k zpestření jídelníčku. A o zeleň nemusíte přijít ani v případě, že máte jen malý obytný prostor. Domluvte se se sousedy a využijte společné prostory domu, přilehlý pozemek či park,“ radí Jan Řežáb, majitel JRD.

Komunitní zahrádka: prostor k budování sousedských vztahů

Bydlíte v bytovém domě, rádi zahradničíte, ale nemáte předzahrádku ani balkón, na kterém byste si mohli vypěstovat zeleninu a bylinky? Pokud se navíc rádi setkáváte se svými sousedy, pak jim zkuste navrhnout realizaci jednoho z trendů současné doby: komunitní zahrádky. „Mnoho domů má dnes park, vnitroblok nebo alespoň zelenou plochu, na níž se mohou sousedé sdružovat a věnovat se společně různým volnočasovým aktivitám. Část tohoto prostoru lze vyhradit pro zahradničení: rozdělit ho na jednotlivé záhonky, obhospodařovat společně či osadit speciálními truhlíky. Právě tento typ komunitní zahrádky vznikl u rezidenčního projektu Zelená Libuš, kde jsme instalovali deset vyvýšených záhonů a kompostér se speciálním pletivem proti hlodavcům. Může zde proto probíhat zcela ekologická výsadba,“ říká Michaela Dudáčková, konzultantka udržitelného developmentu ve společnosti Kokoza, která zároveň spolupracuje s JRD jako komunitní koordinátorka. Ta následně dodává: „Společná výsadba truhlíků proběhla 18. června v rámci sousedského setkání při příležitosti slavnostního otevření zdejší komunitní zahrádky. S jejich majiteli i dalšími návštěvníky jsme se navíc podělili o mnoho užitečných informací o šetrném kompostování, hnojení a pěstování rostlin. 

Zelené střechy a parky: kousek přírody v developerských projektech

Květináče na balkóně či v okně i uzavřená komunitní zahrádka bývají často mimo dosah lidí z okolí. V moderních bytových domech proto dnes vznikají také zelené plochy, z nichž mohou mít užitek i další obyvatelé místní lokality a které navíc přispívají ke zlepšení životního prostředí: např. parky a zelené střechy nebo fasády. Dobrým příkladem jsou zelené střechy, vinice a park u projektu Císařská vinice, na jejichž návrhu pro JRD se podílel známý krajinář a zahradní architekt Ferdinand Leffler z ateliéru Flera, park v rezidenčním areálu Ecocity Malešice se vzrostlými stromy z vlastní lesní školky developera ve Vlašimi nebo vegetační střechy u projektu Zelená Libuš. „Střechy pokryté vegetací mají mnoho funkcí, které zdaleka nezahrnují pouze tu estetickou. Zároveň totiž přispívají k absorbování prachových částic, zlepšení zvukové a tepelné izolace, zadržování dešťové vody, rozvoji místní biodiverzity a snížení intenzity vyzařování na sousední plochy. Ochlazováním stavby a okolního vzduchu tak narušují vznik efektu tzv. městského tepelného ostrova, vysvětluje Jan Řežáb.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada