Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  11.06.2020 08:19:09

Fed signalizuje podporu ekonomice, zatímco trhy se obávají druhé vlny nákazy (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnes bychom mohli vidět další pokles žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA. Krom toho bude finanční trh vstřebávat včerejší zasedání Fedu, který signalizoval podporu ekonomice po velmi dlouhou dobu. Česká koruna zůstává pod vlivem zahraničního vývoje, přičemž trh ještě může přehodnocovat včerejší údaj o překvapivém zvýšení jádrové inflace.

Trh bude vstřebávat Fed

Kromě týdenních dat z trhu práce USA dnes bude trh především vstřebávat včerejší rozhodnutí FOMC. Američtí centrální bankéři vyslali další signály toho, že měnová politika, pokud to bude potřeba, zůstane uvolněná velmi dlouhou dobu. Fed tedy dodává další důvěru ekonomice, ve které je zatím stále vysoká nejistota ohledně dalšího vývoje. Akciové futures v USA i Evropě dnes nicméně ukazují na pokles snad v reakci na častější výskyt zpráv o riziku druhé vlny epidemie.

Český finanční trh dnes bude rovněž ve vleku vnějšího vývoje, ovšem trh si stále může vytvářet názor na již publikovaná data. Včera zveřejněná inflace (viz dále) v sobě kromě zpomalení celkového čísla obsahovala zrychlení jádrové inflace na 0,7% meziměsíčně a 3,3 % meziročně. To je vysoko. Ovšem z našeho pohledu jsou za tímto zvýšením jádrové inflace daňové změny, které zvýšují rozdíl mezi jádrovou a celkovou inflací. A protože se domníváme, že spotřebitelské ceny už v dalších měsících porostou jen pomalu, inflace by měla brzdit. ČNB by tak stále měla zhodnotit rizika podstřelení inflačního cíle vlivem oslabené poptávky a zvážit tak další uvolnění měnové politiky. Vyšší jádrová inflace sama o sobě pravděpodobnost snížení sazeb ČNB, se kterým naše prognóza počítá na konci června, snižuje. ČNB prozatím tento posun v jádrové inflaci komentovala zcela minimálně a s blížícím se zasedáním ČNB za dva týdny bychom v tomto směru mohli slyšet více.

Korunou zveřejnění inflace nezahýbalo

Americký Fed úrokové sazby dle očekávání nezměnil. Avšak uvedl, že bude pokračovat v nákupu aktiv minimálně stávajícím tempem. Nová prognóza Fedu vidí inflaci pod 2 % ještě v roce 2022 a většina členů rozhodujících o úrokových sazbách čeká sazby na současné nulové úrovni až do roku 2022. Guvernér také připustil, že Fed diskutoval možnosti kontroly výnosové křivky. K tomuto nástroji se dle SG Fed také propracuje. Signál pokračování uvolněné měnové politiky pomohl akciím krátkodobě posílit, své zisky ale neudržely.

Česká koruna v průběhu včerejška oslabila vůči euru přibližně o 0,2 % ke 26,60 CZK/EUR. Zveřejnění inflace bylo hlavní domácí událostí v ČR. Ta sice zpomalila na meziroční tempo 2,9 %, což ale bylo stále více, než se čekalo. Tahounem cenového růstu byl především tabák a alkohol kvůli předchozímu navýšení spotřební daně (blíže viz v našem reportu zde https://bit.ly/3hcn1wz). Zajímavé bylo také zrychlení jádrové meziroční inflace na 3,3 %, za kterým stojí napočtené daňové změny. Nicméně finanční trh nepochopil údaje o inflaci tak, že by se měnil celkový desinflační příběh a na nová data nereagoval.

Ministerstvo financí ČR ve včerejší aukcí emitovalo dluhopisy pouze za 9,6 mld. , když investoři poptávali 29,7 mld. . Ministerstvo si už v předchozích měsících zajistilo většinu výpůjčních potřeb a nyní nemusí s emisemi spěchat, přičemž dle našeho názoru zatím není důvod čekat navýšení deficitu rozpočtu na v současnosti navrhovaných 500 mld. . Blíže ke včerejší emisi viz zde https://bit.ly/3feyEkT.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 18:15  Společné půjčování EU se prohlubovat nebude, Berlín plán odmítá. Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Út 16:50  Měď odolává navzdory slabé Číně Saxo Bank (Saxo)
Út 16:45  Akciové trhy: Praha a Amerika v zeleném, červená Evropa - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688