Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  21.10.2002 13:38:13

Summit NATO - desatero rad ministerstva vnitra


PRAHA (ČIA) - Ministerstvo vnitra vydalo následující rady a doporučení, jak se mají obyvatelé a návštěvníci Prahy chovat v době konání summitu NATO, který proběhne od 20. do 22. listopadu letošního roku. ČIA toto desatero poskytla ředitelka vnějších vztahů ministerstva vnitra Gabriela Bártíková.

1. Respektujte pokyny policie!

Respektujte všechna nařízení a pokyny, a to i v případě, že Vás budou omezovat. Podrobte se oficiálním pokynům bez výmluv. I když budou vaše osobní důvody důležité, policisté Vám nemohou vyhovět.

2. Doklady s sebou

Věnujte zvýšenou pozornost svým dokladům. Kontrolujte, zda máte s sebou občanský průkaz nebo jinou identifikační kartu. Z bezpečnostních důvodů můžete být vyzváni Policií ČR k prokázání totožnosti.

3. Dbejte aktivně o svou bezpečnost

Věnujte zvýšenou pozornost své osobní bezpečnosti. Vyhýbejte se všem situacím, které jsou nepřehledné a je jasně patrné, že budí pozornost policie a pořadatelů. Taková místa urychleně opusťte. Nezkoušejte trpělivost policistů, respektujte jejich pokyny.

4. Buďte všímaví

Informujte policii o všem, co by mohli demonstranté použít při potyčkách například nově přivezené dlažební kostky, lešení, popelnice apod.

5. Přihlížet není bez rizika

Větší shluky či skupinky lidí poutají obvykle naši pozornost. Předpokládáme, že se asi něco děje, to probouzí naší zvědavost. Je to normáIní, aIe nemusí to být pro přihlížející osoby zcela bezpečné. I když jste pasivní a chováte se korektně, jakmile vypukne násilí a ničení, musí policie zakročit. Stojíte-li blízko ohniska, ze kterého se násilí a ničení ozlévá, vystavujete se zbytečnému riziku, že budete proti své vůli vztaženi do akce proti násilnictví a vandalství. Pomozte policii tím, že urychleně opustíte místo a uchýlíte se do bezpečí. Vlastní bezpečnost je důležitější než zvědavost.

6. Plňte jen svoje vlastní povinnosti

Neřešte problémy ostatních. Nepřebírejte na sebe úkoly jiných osob, například pořadatelů či policistů a nezajišťujte pořádek. Nemáte k tomu oprávnění. Plňte pouze své občanské povinnosti, pomozte člověku v evidentní tísni. Ocitnete-li se jako svědek v "náročné" situaci, přivolejte kompetentní pomoc.

7.Pasivní tolerance je lepší než diskuse s radikálními osobami

Nenechejte se vyprovokovat k nezamýšleným výměnám názorů. Nenechejte se strhnout jednostrannou argumentací a dogmatickými hesly k neplánované diskusi na ulici. Veřejná prostranství nejsou tím nejlepším místem pro věcné, rozumné diskutování - a navíc fanatické, radikální a extrémně smýšlející osoby stejně o ničem nepřesvědčíte. Nevěnujte jejich pokusům o navázání kontaktu žádnou pozornost, zaujměte roli tolerujícího a současně pasivního kolemjdoucího. Letáčky, které Vám bude někdo nabízet, si bez komentáře vezměte a pokračujte normálně dál svou cestou. Nepouštějte se do rozhovoru s rozdávajícím, nevyhledávejte diskuse na veřejných prostranstvích - je to pro Vaši bezpečnost to nejlepší

8. Informujte své blízké o svých plánech

Informujte své blízké o tom, co máte přibližně v plánu a jak chcete trávit svůj volný čas. Buďte ohleduplní ke svým blízkým a nepřidělávejte jim zbytečné starosti o vaši bezpečnost.

9. Dobře zabezpečte svůj majetek proti zlodějům i vandalům

Velké akce vždy lákají zloděje, podvodníky, lupiče i vandaly. Buďte proto obzvláště obezřetní a zajistěte maximálně i svůj majetek. Jestliže z města odjedete, promyslete si, co můžete udělat proti tipařům, kteří vyhledávají opuštěné byty pro vykradení. Neupozorňujte na svoji nepřítomnost zataženými žaluziemi či plnou dopisní schránkou. Domluvte se s důvěryhodným člověkem, který může dohlédnout na váš byt či auto a v případě potřeby vás může vyrozumět.

10. Omezte jízdu po Praze a do Prahy

Důležité termíny (lékaře, lékárnu, poštu, obecní úřad atd.) si pokud možno přesuňte na jiné datum tak, abyste nemuseli příliš jezdit po Praze. Doprava po Praze bude omezená, pravděpodobně budou větší intervaly v městské hromadné dopravě. Místa, kolem kongresového centra budou hůře dostupná a prostupná.

-joh-,-ave-


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 18:01  NATGAS klesá na třítýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
St 17:34  Podmínky nadprůměrné návratnosti Patria (Patria Finance)
St 17:06  Whirlpool posílil o 12 % kvůli fámám o převzetí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688