Zpravodaj (Cyrrus)
Akcie ve světě  |  14.10.2002 11:27:52

Není od věci očekávat pokles


Páteční americké akciové trhy pokračovaly ve strmém růstu z předešlého obchodního dne. Všechny hlavní indexy posílily zhruba kolem čtyř procent. Index Dow Jones si připsal 4,20% a skončil se 7 850 body, technologický index Nasdaq získal 4,05% a zavřel na 1 210 bodech a široký index S&P500 posílil o 3,91% a jeho závěrečná hodnota je 835 bodů. O velmi výrazném posunu na trhu během posledních dvou dnů svědčí skutečnost, že tento index, jehož běžná změna se pohybuje do jednoho, maximálně dvou procent, od denního minima ze čtvrtka posílil přes 8,7%.

.

Zásluhu na včerejším posunu výše mělo oznámení společnosti General Electric (GE +7.1%) o hospodářských výsledcích za 3 kvartál a potvrzení výhledu na další čtvrtletí. Druhým důležitým momentem bylo zvýšení doporučení na International Business Machines od Lehman Brothers, které mělo odezvu napříč trhem a které pomohlo akciím IBM o 11,1% výše. Důvodem zvýšení doporučení je pravděpodobná stabilizace poptávky po IT ze strany firemního sektoru v roce 2003.

Trhy tak odstartovaly výše a už si nevšímaly ostatních zpráv, které nevyznívají zrovna nejlépe. Krátce po zveřejnění maloobchodních prodejů (Retail Sales) a indexu cen průmyslových výrobců (PPI), které skončily podle očekávání, přišel index spotřebitelské důvěry měřený indexem Michiganské Univerzity. Jeho hodnota za říjen skončila na 80,4 a jde o celkem slušný propad proti hodnotě 86,1 ze září (očekávaná hodnota za říjen byla 85,2).

V průběhu dne přicházely také nepříznivé zprávy firemního sektoru - především o slabých tržbách od společnosti Juniper Networks (konkurenta Cisco Systems) a varování od výrobce telekomunikačního zařízení Lucent Technologies o vyšší než očekávané ztrátě a nutnosti propustit dalších 10.000 zaměstnanců. Trh jako by nevnímal tyto zprávy a řítil se výše. S podobným efektem se setkalo i dvojí snížení odhadu na Intel, který přesto skončil o 7,3% výše.

Po takovém růstu a přítomnosti tolika negativních zpráv by nebylo divu, kdyby akcie zkorigovaly své zisky. K negativním zprávám se přidává i atentát na indonéském ostrově Bali, který může znovu vyvolat vlnu obav z terorismu. V tomto kontextu roste i nebezpečí války s Irákem, poté co prezident Bush dostal souhlas Senátu.

Domácí trh je v novém týdnu prozatím ve stagnaci a mírném poklesu. Českým blue chips určitě i nepomáhají zprávy o vyšetřování v Komerční bance a ani zprávy o možném odložení vládního projednání privatizace Českého Telecomu a vytvoření další expertní komise pro jadernou elektrárnu Temelín. Výhled proto nevypadá příznivě a není od věci očekávat další pokles.

Roman Skalický



Tyto zprávy pro vás vytváří Cyrrus

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688