Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  06.04.2020 16:51:47

Bernstein: Hlavní zdroj poptávky po akciích je na další roky vyřízený případ

Firmy, v posledních letech největší zdroj poptávky po akciích, pravděpodobně v dalších letech tyto svoje nákupy prudce osekají. Odhaduje to analytická společnost Sanford C. Bernstein, podle které tím akcie na valuace z doby prekoronavirové jen tak nedosáhnou.

Menší příjmy, horší kapacita na vydávání rizikovějšího dluhu za účelem zpětných odkupů akcií a vládní restrikce vůči firmám, které přijmou státní pomoc. Toto vše způsobí, že zpětné odkupy už nebudou, co dřív…a dokonce by se mohly stát „společensky nepřijatelnými“, ačkoli na nějakou prognózu v tomto směru je podle výzkumné firmy ještě brzy.

“Minimálně na několik let budou zpětné odkupy výrazně omezeny,” napsali analytici, mezi kterými je I Inigo Fraser-Jenkins, někdejší výzkumník v oblasti finanční stability pro Bank of England.
Obzvláště důležitý by byl tento trend pro Spojené státy. Zpětné odkupy tam v posledních pěti letech přidávaly zhruba 1 až 1,5 procentního bodu k růstu ukazatele zisku na akcii (EPS), což bylo pro americké akcie vzpruhou.

Dopad na akcie ale pravděpodobně bude mít také rozhodnější ekonomická role vlád, které se sérií rázných opatření na podporu finančního systému i firem. “Až tohle všechno skončí, úlohu vlád na finančních trzích nebude jednoduše možné vrátit zpátky do krabičky,” napsali analytici.

Dokonce je prý možné i to, že dluhová břemena se vyškrábou nad hodnoty, které padaly naposledy během druhé světové války, což prohloubí příští další kolo fiskálních stimulů. K tomu se přidává riziko rychlejší inflace, z části i kvůli deglobalizačnímu procesu, kvůli kterému vládní dluhopisy jako zajištění proti akciím přijdou o část své atraktivity. “Absence bezrizikových instrumentů, které jsou s to dodat kladný reálný výnos, přinejmenším spolu s rizikem vyšší inflace dále podporují teze ve prospěch zlata,” napsali také analytici. Na žlutý kov mají pozitivní stanovisko již více než jeden rok.

Nešťastně rozhazovačné americké aerolinky

Zpětné odkupy akcií se často používají jako způsob, jak zvýšit cenu akcií dané firmy. V rámci zpětného odkupu se zmenšuje množství vydaných akcií, které jsou aktivně drženy akcionáři, což zvedá hodnotu zbývajících papírů. Management tak dává na srozuměnou, že akcie má atraktivní ocenění.

Na příklad americké aerolinky American Airlines, Delta a United za posledních sedm let utratily zhruba 33,3 miliardy USD ve zpětných odkupech svých akcií. To je skoro stejně, kolik vydají na mzdy všech svých zaměstnanců za jeden rok. Aerolinky jich mají dohromady zhruba 320.000 a na platy ročně vydají společně zhruba 36 miliard USD, podotýká web Business Insider.

Takže když odborové sdružení Airlines for America, které zastupuje na tři čtvrtě milionu pracovníků v americkém leteckém průmyslu, požádalo federální vládu USA o 50 miliard „na podporu a zachování 750.000 pracovních míst těžce pracujících mužů a žen, kteří jsou přímými zaměstnanci amerických aerolinek“, vyvolalo to podle tohoto webu trochu rozruch. Podle některých volených činitelů a aktivistů by se aerolinky totiž prý nedostaly tak rychle do tak velké finanční tísně, kdyby za zpětné odkupy (a obohacování akcionářů) neutratily tolik.

Zdroje: Bloombeg, Business Insider

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St 10:20  US indexy včera rostly, Volkswagen investuje do Rivianu Research (Česká spořitelna)
St 10:02  Nvidia se vzpamatovává z 540miliardového výplachu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
St   9:45  VW nalije postupně do elektroautomobilky Rivian až 5 mld. USD Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688