TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  30.03.2020 10:57:59

Přestaňte slibovat a realizujte, vzkázal vládě šéf hospodářské komory Dlouhý vládě


Dosavadní vládní návrhy, které mají ulevit firmám stiženým ekonomickými důsledky šířící se epidemie koronaviru, prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý sice kvituje, vadí mu ale prodleva v jejich skutečné realizaci.

„Vítáme vládní podporu a všechny kroky schválené v minulých dnech. Na druhou stranu jsem zklamán z nízké pružnosti a akceschopnosti při praktické realizaci těchto opatření,“ uvedl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý na pondělním brífingu.

 

Podle Dlouhého čeští podnikatelé a zaměstnavatelé nepotřebují nové informace každý den, mnohem raději by byli, aby byla nová opatření rychle převedena do praxe. To se týká jak nejrůznějších úlev a půjček, tak slibů týkajících se například tzv. kurzarbeitu, tedy vládního návrhu, že zaměstnancům, kterým se zkrátí pracovní doba, stát doplatí ušlý příjem.

 

O něm vláda mluví již týden, dnes by definitivně měla stanovit jeho přesná pravidla. Předseda Hospodářské komory kvituje, že ministerstvo respektuje a přijalo některé z jejich připomínek.

 

Dlouhý vládu kritizuje, že slibuje líbivé návrhy, velká prodleva je ale v jejich konkrétních pravidlech a podmínkách realizace. „Zveřejňujte své návrhy s konkrétními postupy, jak jen je to možné. Často nevíme, jakým způsobem by to vůbec mohlo probíhat,“ vzkazuje Dlouhý za podnikatele vládě. Než přicházet s dalšími opatřeními, měla by vláda v prvé řadě konkretizovat co nejdříve ta již dosud vyslovená.

 

Dlouhý se nedomnívá, že by se vláda musela uchylovat k velkým gestům, jako je plošnost opatření nebo náhrada celého ušlého zisku. „Vláda si ale musí uvědomit skutečnou výši obrovských ztrát mezi podnikateli,“ uvedl Dlouhý na tiskové konferenci. Je totiž velký rozdíl v dopadu opatření na jednotlivé podnikatele a firmy, ty momentální znevýhodňují především velké firmy s více zaměstnanci a s velkým obratem.

 

 

 

Šéf hospodářské komory uvedl i zajímavá čísla z jejich vlastního průzkumu mezi tuzemskými podnikateli. Podle něj muselo již 47 % zaměstnavatelů poslat své zaměstnance na home office, nucenou dovolenou nebo dokonce propouštět. 21 % podnikatelů bylo nuceno snížit mzdy zaměstnanců.

 

Záleží samozřejmě i na oborech. K propouštění se muselo uchýlit obecně 7 % podnikatelů, například v gastronomii je to ale 13 %, v cestovním ruchu 14 %, zpracovatelský průmysl hlásí asi 10 %.

 

31 % firem muselo již během března rozpustit veškeré své finanční rezervy, na dlouhodobá omezení nejsou připravené. Každá třetí firma není již nyní schopná platit své závazky dodavatelům a pozdržuje své vlastní platby.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá   9:08  LVMH: Odsun penze zakladatele B. Arnaulta Research (J&T BANKA)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688