TNBiz (TN.cz)
Zdravotnictví  |  17.03.2020 10:57:00

"Nejíme, nespíme, lidi na nás řvou." Lékařka popsala boj s koronavirem

Počet nakažených koronavirem stoupá. Přibývá ale také lidí, kteří se chtějí nechat testovat, ačkoli mají lehké, anebo vůbec žádné příznaky nemoci. Tím ale stěžují práci lékařům. Nemůžou se pak starat o ty pacienty, kteří jejich péči potřebují. Je tak na ně vyvíjen mnohem větší tlak. Někteří si totiž snaží vynutit zdravotní péči nebo testování za každou cenu.

Vyčerpání, stres a často i nepochopení pacientů nebo veřejnosti, dlouhé směny a tisíce otázek. Tak v současnosti vypadají dny zdravotníků v České republice.

Podobných případů "nerespektujících pacientů" přibývá každým dnem. Lékaři proto musí vynakládat novou energii na to, aby s nimi jednali. Už ale i jim dochází trpělivost. Jsou vyčerpaní. Na sociálních sítích se tak množí osobní zpovědi zdravotníků, kteří se snaží informovat veřejnost i jinou cestou.

Na své facebookové stránky podobnou zprávu přidala i lékařka Pavla z Nemocnice Na Bulovce. "Už nemůžem. Nespíme, nejíme, na záchodě jsem nebyla ani nepamatuju. Telefon zvoní prakticky nepřetržitě," tak začala své sdělení. Svou současnou práci popsala jako "sprint i maraton v jednom". Uvádí, že už to trvá dlouho a konec je v nedohlednu.

Ačkoli média i čelní představitelé stále opakují, že lidé bez příznaků by neměli chodit do nemocnice na testy, je jich tam podle slov lékařky "asi miliarda". Proto se snaží apelovat na veřejnost i touto cestou.

"Pokud nemáte žádné nebo pouze lehké příznaky, zůstaňte doma, pijte dost tekutin, při teplotě si berte Paralen a vyležte se z toho." Lidí, kteří ale jejich péči komplikují, je prý stále mnoho.

Lidé dožadující se zdravotní péče jsou z její zkušenosti schopni lhát o svých symptomech jen proto, aby byli vyšetřeni. "My ani přes spánkový deficit nejsme úplně blbí a poznáme, jestli je někomu špatně, nebo ne," říká.

Takoví lidé plýtvají nejen časem všech zdravotníků, kteří se o ně musejí starat, ale také zdravotním materiálem. "Ten bychom mohli využít pro někoho, kdo naši péči opravdu potřebuje," dodává.

Někteří takoví lidé, kteří nerespektují doporučení pro veřejnost, často také zapomínají na slušné vychování, když se snaží péči si vynutit. "A taky bych teda ocenila, kdyby na mě lidi přestali křičet - do telefonu i osobně. Já chápu, že je to pro vás stresová situace, pro mě taky, ale řevem moji efektivitu práce opravdu nezvýšíte," říká lékařka a dodává: "Prostě pojďme se chovat rozumně a navzájem k sobě jako lidi."

Navíc jim totiž z nemocnice prý někdo ukradl roušky.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688