Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Průmysl  |  07.10.2002 10:22:55

Rusnok chce prodat Unipetrol vcelku a co nejrychleji


PRAHA (ČIA) - Ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok by rád chemický gigant Unipetrol, jehož privatizace definitivně ztroskotala tento týden, prodal co nejrychleji a tedy v jednom celku. "Chci rychlou cestu privatizace, tedy prodej v celku, nebudeme ale nabyvateli klást podmínku, že to musí zůstat v celku i po prodeji," řekl v dnešním diskusním pořadu České televize Špona.

Podle jeho slov jsou některé části Unipetrolu více atraktivní, některé méně. "Některé se proto více hodí některým skupinám, některé nikoliv," upozornil ministr. Jak dále uvedl, on sám si není vědom, že by se minulá vláda, která rozhodovala o privatizaci Unipetrolu a ve které působil jako ministr financí, dopustila při rozhodování o prodeji této firmy nějakýchchyb. "Nabídku Agrofertu jsme posoudili jako nejlepší. Ne každé zásnuby končí sňatkem, to tak bývá," konstatoval Rusnok, který sám pro prodej Unipetrolu Agrofertu zvedl ruku.

Naopak jeho diskusní oponent - poslanec za ODS Martin Kocourek - se domnívá, že vláda se dopustila řady chyb v privatizačních procesech řešených v minulých letech a krach prodeje Unipetrolu je pouze určitým symbolem. "Zde se chyby nakupily, a proto to nevyšlo," zdůraznil poslanec. Připustil však zároveň, že ODS se loni v prosinci, kdy se o prodeji Unipetrolu rozhodovalo, zdálo rozhodnutí prodat tento gigant českému subjektu velmi logické. "Šlo o český chemický průmysl, o který nebyl v zahraničí enormní zájem, cena byla také slušná," pokračoval Kocourek. Podle jeho slov však podnik nebyl na privatizaci dobře připraven, o čemž svědčí například konflikt mezi Českou rafinérskou a ostatními částmi Unipetrolu. Situaci rovněž značně zdramatizovaly povodně. "Agrofert pak nebyl ochoten podnik s takovými problémy převzít," dodal Kocourek.

Agrofert Holding Andreje Babiše tento týden definitivně oznámil, že 63procentní podíl v Unipetrolu od státu za 361 milionů eur nekoupí. Stalo se tak poté, co Babiš celou transakci několik týdnů stále oddaloval a žádal po státu změnu podmínek i snížení ceny. Trvající zájem o koupi Unipetrolu již potvrdili někteří neúspěšní účastníci první privatizace, například britská společnost Rotch Energy či maďarská MOL.

-joh-
-ave-


Ceny ojetých vozů v ČR - zářijový UPDATE !

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688