TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  28.01.2020 05:53:26

Rohlíky v supermarketech a diskontech za 1,50Kč: Dodávají některé pekárny svoje produkty za podnákladové ceny?

Tlačí obchodní řetězec pekaře, aby mu zboží dodávali pod cenou? I když dnes ušetříte, v dlouhodobém horizontu vám to může spíše uškodit. Spor o rohlíky mezi sebou dokonce vedou svaz pekařů a antimonopolní úřad.

Obchodní řetězec Lidl nabízí od pondělí 27. ledna v akci rohlíky a housky za 1,50 korun. Pečivo, které obvykle prodává za 1,90 , bude mít za sníženou cenu v nabídce do 2. února. Ve většině řetězců se přitom cena za obyčejný rohlík pohybuje nejníže za 1,90 , u menších prodejců běžně přesahuje tři koruny.

Ředitel Svazu pekařů a cukrářů ČR Jaromír Dřízal v reakci na tuto akci vyjadřuje podivení nad takto nízkou cenou a spekuluje o tom, že některé pekárny dodávají řetězci svoje produkty za podnákladové ceny. Rozhodnutí řetězce označil za nešťastné. Pokud by se k podobnému snižování cen přidaly další řetězce, mohlo by dojít k tlaku na výrobce, aby pečivo dodávali levněji. Se stejnou cenou se přitom již minulý týden vytasil e-shop iTesco, ten bude mít rohlíky za 1,50 až do 3. března.

Na snižování nákladů ve výrobě není přitom podle svazu prostor. Tlak na nižší ceny by tak v budoucnu mohl vést spíše k nahrazení čerstvého pečiva zamrazovanými polotovary, pro některé pekárny by mohl být dokonce likvidační. Ani současná běžná cena 1,90 za rohlík podle Dřízala neodpovídá reálné hodnotě produktu, jako udržitelnou pro pekaře by viděl spíše částku kolem tří korun. To je mimochodem běžná cena rohlíků u menších pekařů a přímých obchodníků, kteří do ceny spíše promítají reálné náklady.

Konstatoval také, že bude vyvíjet nátlak na obchodníky, aby pekárenské produkty neprodávali za nízké ceny. Pokud by pekárny dodávaly obchodníkům rohlíky za cenu nižší než 1,25 , což jsou ustanovené ekonomicky oprávněné náklady, tak by dokonce jednaly protizákonně. Není přitom úlohou svazu pekařů, stanovovat ceny pečiva, tuto moc má v rukou ministerstvo financí.

Proti takovému tlaku se proto již ohradil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). "Úřad pro ochranu hospodářské soutěže si je sice vědom poměrně obtížné situace, v níž se pekárenský sektor nachází, avšak je nucen upozornit na soutěžní pravidla, která požadují, aby každý soutěžitel stanovoval svou tržní strategii nezávisle na ostatních," vysvětluje předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Jestliže by se pekaři snažili společným postupem ovlivnit některého ze svých kolegů, aby neprodával příliš lacino, nebo obdobně tlačili na prodejní cenu obchodního řetězce, mohlo by se dokonce jednat o porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže. "Za porušení soutěžních pravidel přitom hrozí pokuty až do výše 10 % z obratu soutěžitele," dodává Rafaj.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688