TNBiz (TN.cz)
Cestování  |  27.01.2020 18:22:01

Opatření proti koronaviru na letišti Václava Havla v Praze: Zvláštní východy pro cestující z Číny, screening

Na letišti Václava Havla je několik základních opatření kvůli onemocnění Koronavirem v rámci standardního provozu letiště. Jak reagují čeští cestující na letišti na onemocnění koronavirem a zda z něj mají strach, se podívejte ve videu.

Cestující, kteří by mohli být Koronavirem nakaženi, po příletu do České republiky nepřijdou do styku se zbytkem lidí na letišti. „Pro všechna letadla, která přiletí z Číny jsou otevřené pouze dva možné výstupy, což znamená, že všichni cestující se dostanou pouze tam,“ popisuje tiskový mluvčí letiště Václava Havla Roman Pacvoň.

To není ale jediné opatřeníLetecké společnosti budou přímo na palubě informovat pasažéry o onemocnění, kde najdou lékařskou pomoc a jak přesně při symptomech postupovat. Samotní zaměstnanci letiště jsou cvičení na to, co dělat v případě, kdyby měli podezření na nemocného pasažéra. 

„Na letišti probíhá i tzv. cílený screening. V případě, že by zaznamenali cestujícího, který má příznaky respiračního onemocnění a který by mohl přiletět z těch postižených oblastí, neprodleně by každý zaměstnanec měl tohoto cestujícího kontaktovat a odkázat ho na stálou lékařskou službu, která je tady na letišti k dispozici 24 hodin denně,“ říká Roman Pacvoň.

Pro všechny cestující, kteří mají z nákazy na letišti strach, jsou ale k dispozici roušky a dezinfekční gely. I když nepřiletíte právě ze zasažené destinace a necítíte se dobře, zdravotnická ambulance je na vás připravená.

„Na první dobrou není nákaza poznat. Pokud má cestující respirační potíže nebo horečku měl by nás navštívit, abychom ho mohli vyšetřit. Od pasažéra zjistíme jeho 14 dní starou cestovatelskou anamnézu, protože tento virus má dvoutýdenní inkubační dobu. Samotný koronavirus nám ale potvrdí až laboratoř. My můžeme vyslovit pouze podezření a nahlásit to pražské hygienické stanici,“ vysvětluje vedoucí stálé lékařské služby na letišti Václava Havla David Klouček.

Lidé v České republice by ale neměli propadat panice, do dnes se nákaza u nikoho neprojevila. A to se do lékařské ambulance denně podívá 6 až 10 lidí. „Přišly zatím dvě osoby, které přiletěly z kritické oblasti a samozřejmě jsme se o ně postarali dle regulí, ale onemocnění se neprokázalo,“ říká David Klouček.

Letiště ale není jediné, kde by lidé měli dbát na zvýšenou opatrnost a nutnou hygienu. Turisté z Číny se k nám totiž dostávají i vlakem nebo autobusy. „Podle aktuálních dat, která máme k dispozici od agentury CzechTourism, do České republiky přicestuje ročně přibližně 620 tisíc čínských cestujících, s tím, že přes letiště jich projde pouze 90 tisíc,“ doplnil Pacvoň.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688