Polední menu znovu podražilo. Kde si připlatíte nejvíc?
Polední menu v restauracích za poslední rok podražilo, a to v průměru o sedm korun. Nejvíc obědy zdražily na Vysočině, ale vůbec nejdražší byly v Praze, v Královéhradeckém a Olomouckém kraji. Zdražování surovin a nákladů se prý na jídelních lístcích projeví i letos.
Lidé, kteří si loni každý pracovní den dopřáli polední menu, zaplatili o téměř 1700 korun více než rok před tím. Časy hovězího guláše se šesti za 65 korun jsou dávno pryč. "Surovinové, energetické a hlavně mzdové náklady neustále rostou. V posledních letech zejména ty mzdy," vysvětlil provozovatel restaurace Michal Nahálka.
I proto "meníčka" loni zdražila v průměru o téměř sedm korun. "Nejvyšší meziroční změna přes osm a půl procenta byla naměřena na Vysočině, naopak nejnižší rozdíl necelá čtyři procenta byl zaznamenán v Moravskoslezském kraji. Tak jako v roce 2018, i loni překvapila Praha, kde bylo meziroční navýšení cen pod celorepublikovým průměrem," vyložil Jakub Lukáš z portálu menicka.cz.
Polední menu prolomilo stokorunovou hranici v roce 2017. O rok později bylo dražší o šest korun a loni vyšel oběd v průměru na 113 korun.
Nejméně za oběd, 103,9 koruny, platí lidé v Karlovarském kraji. Kdyby se za stejné peníze měli stravovat v Královéhradeckém kraji, kde menu vyjde na 119,6 korun, byli by měsíc a půl bez oběda.
"Vstupní náklady stoupají a i my jsme připraveni zdražit polední menu, ale v řádu jednotek korun," řekl provozní manažer restaurace Michal Foltýn.
"Náš cenový nárůst nereprezentuje cenový nárůst nákladů. Nechci, aby to zákazník pocítil nějak značně, a snažíme se cenu zvýšit citlivě, jednou za rok," uvedl Nahálka. S podobným zdražením jako loni prý musíme počítat i letos.
TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.
Poslední zprávy z rubriky Z domova:
Přečtěte si také:
Příbuzné stránky
- Jak koupit Bitcoin, kde koupit Bitcoin – nákup Bitcoinu
- Polední menu znovu podražilo. Kde si připlatíte nejvíc?
- Jablka brzy podraží. Podle ekonomů připlatíme i za další potraviny
- Nové vyúčtování plateb za teplo: Kdo topí málo, připlatí si nejvíc
- Nové vyúčtování plateb za teplo: Kdo topí málo, připlatí si nejvíc - Diskuze, názory, doporučení a hodnocení
- Obsluha přes polední menu - nabídka práce
- Rozvozce poledního menu - nabídka práce
- Výpomoc v době poledního menu - číšník/servírka - nabídka práce
- Pomocný kuchař/pomocná kuchařka pro odvoz a výdej poledního menu - nabídka práce
Prezentace
14.11.2024 Dosáhne Bitcoin 100 000 USD do konce roku?
13.11.2024 Jaké je hlavní využití ekonomického kalendáře?
Okénko investora
Radoslav Jusko, Ronda Invest
Petr Lajsek, Purple Trading
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz
S návratem Donalda Trumpa zlato prudce klesá. Trhy zachvátila pozitivní nálada
Miroslav Novák, AKCENTA
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Starbucks v červených číslech: Přinese vize nového generálního ředitele oživení?
Mgr. Timur Barotov, BHS
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Portfolio 60/40: Nadčasová strategie pro dlouhodobé investory
Ali Daylami, BITmarkets
Trump vs. Harris: komu majitelé kryptoměn coby voliči dají radši hlas?