Ladislav Soukup (RSJ Invest, a.s.)
Finance  |  10.09.2002 13:55:48

Odborníci o budoucnosti americké ekonomiky

Podle výzkumu Blue Chip Economic Indicators americká ekonomika v tomto roce nepotřebuje již žádné další snižování daní nebo úrokových sazeb, aby zabránila dalšímu propadu do recese. Ekonomika pravděpodobně letos poroste tempem 2,3% p.a., což je předpoklad, který se nezměnil od posledního výzkumu, který byl prováděn před měsícem. Na rok 2003 předpovídají analytici průměrně 3,2% tempo růstu, také stejně jako před měsícem. Přes 80 procent respondentů neočekává od Fedu snížení úrokových sazeb. Kvůli rostoucímu deficitu rozpočtu dvě třetiny dotázaných ekonomů nedoporučují Kongresu další snižování daní nebo růst výdajů, které zamýšlel provádět, aby dal ekonomice impuls k růstu. Pro 3. čtvrtletí se očekává růst hospodářství tempem 2,7% ročně, což je o desetinu procenta více, než se předpovídalo před měsícem. Pro 4. čtvrtletí pak bude pravděpodobně platit růst o 2,9%, to je naopak o desetinu procenta horší předpověď než srpnová.

Na otázku, zda index S&P 500 v červenci dosáhl svého dna, odpovědělo 71% dotázaných, že pravděpodobně ano. Index je nyní o 13% výše než v červenci. Podle analytiků je jen velmi malá pravděpodobnost snížení úrokové sazby na příštím zasedání Fedu, které se koná 24. září. Ke konci roku 2003 počítají s úrokovou sazbou na úrovni 3%. Výdaje spotřebitelů pravděpodobně vzrostou o 3,1% za celý rok 2002. Nízké hypotéční úroky umožňují spotřebitelům utrácet peníze za jiné výrobky a tím udržovat obchody při životě. Také prodeje automobilů budou dále držet ekonomiku nad vodou. Na konci roku však může tempo růstu tržeb z prodeje aut zpomalit. V případě nezaměstnanosti se analytici shodli na očekávání dalšího růstu až k míře 6,2%.

Šéfové velkých podniků však nesdílejí tento optimismus. Ve výzkumu prováděném asociací více než šesti tisíc manažerů amerických společností s ročními příjmy od 1 miliónu do 1 miliardy dolarů (TEC International) dvě třetiny dotázaných odhaduje, že ekonomika se z recese nevzpamatuje dříve než v prvním čtvrtletí příštího roku. Devět z deseti dotázaných očekává letošní růst ekonomiky menší než 2%. Polovina z nich v příštích šesti měsících sníží výdaje a změní své podnikové plány. Téměř stejné množství je odhodláno snížit investice do vybavení a software. Nicméně 55 procent plánuje pro toto období najímání nových zaměstnanců.


info@rsj.cz www.rsj.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec