Okénko investora  |  20.08.2019 13:47:39

Příprava na krizi podle Merkelové a Trumpa

Německé ekonomice se v poslední době příliš nedaří. Většina nově publikovaných dat vykazuje zhoršující se trend. Například množství vyrobených osobních automobilů v největší evropské ekonomice kleslo pod úroveň krizového roku 2009. Zhoršující se data však nevykazují jen průmyslová odvětví. Nová data o vývoji hospodářství za druhé čtvrtletí ukazují, že problémy jsou patrné v různých sektorech německé ekonomiky.
 
Ministr financí Olaf Scholz již uvedl, že je německá vláda ochotna povzbudit ekonomiku fiskálním stimulem ve výši až 50 miliard euro. Plánovaná opatření se pravděpodobně budou týkat přijímání zaměstnanců na krátkodobé úvazky či úprav sociálního systému. Z toho lze usuzovat, že německé hospodářství bude nadále zatěžováno vysokým zdaněním, které se následně přerozdělí podle vládních priorit.
 
Podtrženo sečteno, Spolková republika pod vedením kancléřky Angely Merkelové hodlá řešit ochlazování ekonomiky růstem vládních výdajů. Ty pravděpodobně zmírní nejpalčivější sociální problémy, které mohou nastat kvůli růstu nezaměstnanosti. Je však velký otazník, zda fiskální stimuly povedou k obnovení svižného tempa ekonomického růstu.
 
Oproti tomu největší ekonomika za Atlantským oceánem využívá odlišných nástrojů na podporu hospodářství. Vláda Donalda Trumpa zavedla daňovou reformu, která narušila globální toky investic. V roce 2018 jsme tak byli svědky, že se poprvé od roku 2005 dostávalo do Spojených států více kapitálu, než odtékalo do zahraničí. Větší množství kapitálu v americké ekonomice následně popohánělo ekonomický růst i burzovní indexy.
 
Na nových datech o americkém hospodářství se však začíná ukazovat, že stimul skrze daňovou reformu měl spíše krátkodobý efekt. Toho si je zřejmě vědom i Donald Trump, který se snaží prosazovat další opatření na podporu ekonomiky. Tentokrát se zaměřuje na měnovou politiku. Již delší dobu proto probíhá spor prezidenta Spojených států se šéfem Americké centrální banky (Fed) Jerome Powellem o nastavení úrokových sazeb.
 
Donald Trump nově prohlásil, že by Fed měl snížit úrokové sazby minimálně o jeden procentní bod. Dále by Fed mohl přistoupit k odkupu státních dluhopisů. Tím by se výrazně uvolnila měnová politika Spojených států, což by vedlo ke stimulaci hospodářského růstu. Pravděpodobně by též oslabil dolar, což by pomohlo americkým exportérům na zahraničních trzích. Na druhou stranu je v takovém případě nutné počítat s růstem inflace. Ta přitom může být navyšována i kvůli novým celním opatřením vůči Číně.
 
Jak je patrné, největší ekonomika na evropském kontinentu se od největší ekonomiky na americkém kontinentu odlišuje v přístupu k hospodářské politice. Bude zajímavé sledovat, zda se ukáže jako úspěšnější strategie Angely Merkelové, nebo Donalda Trumpa. Již nyní je však zřejmé, že se ideová východiska na obou stranách Atlantiku od sebe vzdalují, což může do budoucna vytvářet nepříjemné konflikty.

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Na pozici hlavního ekonoma ve společnosti BH Securities a.s. zodpovídá za tvorbu makroekonomických a tržních analýz. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Jako host televizních a rozhlasových pořadů se často vyjadřuje k aktuálnímu ekonomickému dění. V současné době patří mezi nejcitovanější české ekonomy. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, kde dále působí a vyučuje několik předmětů. Po odborné stránce se zaměřuje na analýzu české ekonomiky, sociální systémy a veřejné rozpočty. Na tato témata napsal řadu odborných prací. Rád sportuje, čte a poslouchá vážnou hudbu.

BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již 25 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688