TNBiz (TN.cz)
Alternativní investice  |  07.05.2019 10:44:14

Rarity najdete i u eura, nepřivezli jste si z dovolené poklad?

Mnoho lidí si z dovolené v Evropě přiveze zpět hrst plnou malých mincí, někteří se ani nepodívají a rovnou centy i eurové mince odloží do šuplíku či trezoru k dalšímu použití. Přitom si ale lidé mohou z dovolené přivézt poklad, chybně vytištěný cent může mít u sběratelů cenu i několik tisíc eur.

Některé země Evropské unie zrušily své národní měny a přešly k úplně novým bankovkám a mincím. Stejně jako velká většina měn i euro má mezi mincemi unikáty, které jsou zejména ze sběratelského hlediska velmi cenné.

Příkladem mohou být státní mince, které se přestaly po nějaké době používat. Často jde o mince s malou nominální hodnotou. Například centy se přestaly používat ve Finsku, mince jsou ale stále raženy hlavně kvůli sběratelům, ceny se přitom v obchodech zaokrouhlují na pěticenty. Kompletní sada s osmi mincemi stojí podle izberatel kolem 400 eur, edice se čtyřmi mincemi, kde nejsou nejnižší mince, se dá prodat zhruba za 125 eur.

Sběratelské mince razí například Vatikán, kde je jedna z nejmenších mincoven na světě. Vzácné mince lze podle slovenského portálu izberatel získat v limitovaných edicích po osmi mincích, které se draží za více než 1000 eur.

Sběratelsky cenné bývají také například euromince San Marina. Stejně jako Vatikán není San Marino členem EU ani Evropské měnové unie, díky měnové unii s Itálií ale smí razit své originální euromince.

Dalším odvětvím jsou pamětní mince, každý stát může ročně vydat dvě oběžné pamětní mince. Ty mají stejné parametry a vlastnosti jako běžné mince, odlišují se pamětním motivem na národní straně. Používají se jen dvoueurovky. Pamětní mince lze využít k běžnému placení, mnoho jich tak je v oběhu. 

Většina pamětních mincí připomíná historické výročí nebo událost, úplně první pamětní minci vydalo Řecko při příležitosti olympijských her v Aténách v roce 2004. Největší popularitě mezi sběratelskými mincemi se má těšit dvoueurovka z Monaka, která vyobrazuje monackou kněžnu Grace Kelly. Její hodnota má být podle izberatel kolem 1500 eur. 

Posledním a pravděpodobně nejzajímavějším odvětvím pro sběratele jsou mince, které jsou chybně vyražené. Chyby se mohou objevovat u sběratelských i oběhových státních mincí. Pamětní mince k 10. výročí měnové unie například měla velké hvězdy, na kaz se přišlo během prvního dne ražení, další už měly menší hvězdy, do oběhu se ale podle izberatel dostaly obě varianty. 

Velmi vyhledávanou mincí s kazem má být eurocent, který byl omylem vyražen na dvoucentové minci. Hodnota mince má být podle izberatel až 6 600 eur, podle moneterare je to ale nejvyšší aukční cena, cena tohoto centu se má pohybovat kolem 2500 až 3000 eur. 

Na zadní straně mince je vyobrazena památka Mole Anonelliana, jedná se ale o chybu, jednocent na sobě měl mít hrad Castel del Monte. V oběhu má být přibližně sedm tisíc kusů.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688