Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  08.08.2002 10:19:47

Operátorům se nelíbí nové účtování Telecomu o internetu (ČIA)


Alternativní operátoři se nepodrobí vydírání Českého Telecomu, nepodepíší diskriminující sebevražednou propojovací dohodu a nenechají se vtáhnout do záludné snahy Telecomu obrátit poskytovatele připojení proti sobě ve prospěch monopolu. Uvádí se to v dnešním společném prohlášení společností Aliatel, Contactel, KPNQwest/GTS, Jet2Web Czech Republic (Czech OnLine), Telenor - Nextra a Tiscali, které je reakcí na nový způsob účtování za připojení k internetu. Ten Český Telecom plánuje zavést od 1. října.

"Návrh nového účtování je marketingovým tahem, jak prezentovat zákazníkům údajné snížení ceny za připojení, zbavit se zodpovědnosti za internet v ČR a obejít rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu," konstatuje se v prohlášení operátorů.

Podle nich poslední krok Českého Telecomu překonává všechny předchozí snahy o zpomalení liberalizace trhu svým čistým cynismem. Narozdíl od zástupců Českého Telecomu se alternativní operátoři obávají, že konečné ceny nového tarifu Internet Plus budou vyšší než současné ceny tarifu Internet 2002, znemožní volbu operátora a povedou k monopolizaci trhu.

Podle tvrzení Českého Telecomu se má transparentněji projevit částka, kterou neúčtuje Český Telecom, ale příslušný poskytovatel služeb internetu (ISP). "Dosud Český Telecom od zákazníka vybral celkovou cenu a její část odvedl danému providerovi jako provizi. Od 1. října se budou obě složky účtovat odděleně. Uživatel tak přehledně uvidí, kolik platí za využití naší sítě pro volání do internetu a kolik platí providerovi," vysvětlil výkonný viceprezident pro služby velkoprodeje Českého Telecomu Pavel Jiroušek. Podle něj se tak konečně ukáže, že takzvaný internet zdarma vlastně neexistuje. Nové cenové rozhodnutí ČTÚ bylo pro Český Telecom nepřijatelné, změna účtování je proto reakcí na novou situaci.

Alternativní operátoři se domnívají, že Český Telecom chce rozhodnutí ČTÚ obejít a přestat zahrnovat provizi, kterou platí providerům, do své části ceny za připojení k internetu. "Je to podobné, jako kdyby McDonald's začal prodávat své hamburgery bez masa za sníženou cenu, účtoval odděleně za vložené maso a potom obviňoval výrobce masa za zvýšení souhrnné ceny," uvádí se ve stanovisku konkurenčních operátorů. Jediným poskytovatelem připojení k internetu, který může mít z nové situace prospěch, je podle nich organizační jednotka Českého Telecomu Internet OnLine (IOL). Ostatní provideři hodlají i nadále respektovat rozhodnutí ČTÚ a nechtějí na nový systém přistoupit.

Přes uvedené protesty Český Telecom informoval, že dnes se společnostmi Czech OnLine, Tiscali a Contactel zahájil druhé kolo jednání o změnách. "Většina z velkých providerů uznává nutnost změny současného dlouhodobě nestabilního stavu. Setkáváme se však s výhradou, že na potřebné změny nemají provideři dostatek času," uvedl mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha. Dominantní operátor sice výhradu ke krátkým termínům uznává, partneři by však podle něj měli pochopit, že i on byl nucen připravit nový model v extrémně krátkých lhůtách.

 

-pk-,-ak-

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688