Dan Karpíšek (Komerční banka)
Investice  |  26.07.2002 16:32:02

Česká republika: Česká národní banka překvapila finanční trhy. Zatímco tržní konsensus předpokládal snížení...

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 26.7.2002

      Česká národní banka překvapila finanční trhy. Zatímco tržní konsensus předpokládal snížení úrokových sazeb v rozsahu 50bp, centrální banka rozhodla o jejich snížení v rozsahu 75bp. Dvoutýdenní repo sazba se tak dostala na 3,00%, 25 základních bodů pod srovnatelnou úrokovou sazbu ECB.

      

       Agresivnější snížení sazeb bylo vyvoláno především příznivým inflačním výhledem. Podle aktuální prognózy ČNB očekává, že až do poloviny příštího roku zůstane inflace pod cílovaným koridorem. Ve druhé polovině roku 2003 pak bude atakována pouze spodní hladina vytyčeného intervalu. Prostor pro snížení úrokových sazeb vytvořilo i snížení prognózy a především silná koruna.

      

       Díky očekávanému zásahu měla koruna v průběhu týdne tendenci testovat spíše slabší úrovně, v reakci na rozhodnutí centrální banky domácí měna v závěru týdne oslabila až k 30,60. Výnosová křivka reagovala zvýšením svého sklonu, když kratší sazby zaznamenaly výraznější pokles než sazby delší. Domácí akciový trh jako celek na snížení úrokových sazeb nereagoval.

      

       Zejména akcelerace ztrát světových akciových trhů vede k rostoucím obavám z vývoje světové ekonomiky. Začínají se ozývat první hlasy z Evropy, že se zvyšuje riziko „dvojitého dna“. Obavy z vývoje v zahraniční se přes nebezpečí slabší zahraniční poptávky dotýká i české ekonomiky. Ke snížení prognóz růstu hospodářství přistoupila nejenom centrální banka, ale i ministerstvo financí. Nižší dynamiku zahraničně obchodní výměny potvrdila i červnová obchodní bilance.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

So   8:00  Vtip na víkend: Platba kartou Redakce (Kurzy.cz)
So   0:33  9. srpna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o pátečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 18:00  Revoluční tradingové metody X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec