Václav Horák (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  15.07.2002 11:44:01

AFT k názorům premiéra Špidly na privatizaci ČEZ, ČTel a Unipetrolu...

Komentář k názorům premiéra Špidly na privatizaci ČEZ, ČTel a Unipetrolu.

ČEZ

Podle premiéra existují důvody, proč neprivatizovat elektroenergetiku a proto navrhne prodej odložit. Špidla však neupřesnil, jaký časový horizont má na mysli, pouze konstatoval, že ".privatizace v tento okamžik je z hlediska rovnováhy veřejných rozpočtů v zásadě bezvýznamná záležitost.".

Podle našeho názoru nebude další kolo privatizace ČEZu zahájeno dříve, než dojde ke konsolidaci ovládnutých distribučních společností (tzn. optimalizace spolupráce, uzavření dlouhodobých smluv, personální ovládnutí managementů, apod.). To může trvat přibližně 12-18 měsíců. Z dlouhodobého pohledu považujeme začlenění ČEZu do silné evropské energetické skupiny za nezbytné (vzhledem k limitované velikosti domácího trhu a vysokému podílu exportu na tržbách společnosti), nejedná se však o aktuální problém. Pokud nebude privatizace odložena o více než 2 roky, neměl by se to na hospodaření společnosti výrazněji projevit.

Domníváme se, že ekonomická realita donutí vládu po konsolidaci společnosti k jejímu prodeji. Přestože premiér považuje příjmy z privatizace bezvýznamné, není tomu tak. Pokud by výnos z prodeje ČEZ dosáhl 200 mld. , znamenalo by to pětinu až čtvrtinu odhadovaného schodku veřejných financí za období 2002 - 2006. Tento podíl není v žádném případě bezvýznamný. Akciový trh reaguje na každou zmínku o odložení privatizace negativně. Proto akcie ČEZ po otevření ztratily 3% na 85 .

Český Telecom

Bývalá vláda ještě v červnu požádala konsorcia - Deutsche Bank/Blackstone Group/Tele Danmark a Swisscom/CVC Capital Partners/Spectrum Equity Partners - k předložení nových nabídek do 19. července. Vláda požadovala zvýšit původní nabídky minimálně o 10%, posílit a garantovat role telekomunikačních firem, které mají hrát roli strategických investorů, a navrhnout strategii podílu v Eurotelu. Konsorcium vedené Deutsche Bank v květnu nabídlo cenu na úrovni 55 mld. (335 na akcii), zvýšení o 10% by znamenalo 60 mld. (365 ).

Vzhledem k vývoji ceny akcií ČTel, která za poslední měsíc ztratila 15%, a situaci zahraničních telekomunikačních operátorů, nemají finanční investoři důvod zvyšovat své nabídky. Původní nabídka Deutsche Bank 335 by při dnešní ceně reprezentovala solidní prémii 27%. Zároveň nová vláda se bude muset shodnout na cíli a způsobu privatizace. Proto očekáváme, že investoři 19.7. pouze zopakují své nabídky a vláda se rozhodne prodej ČTel o několik měsíců odložit.

V prvé řadě zahraniční investoři reagují na zprávy o odložení privatizace negativně. Proto předpokládáme po oznámení o odkladu privatizace krátkodobou negativní reakci trhu. Dnes po otevření oslabily akcie ČTel o necelé 2% na 258,7 .

Unipetrol

Podle našeho názoru bude nová vláda postupně zvyšovat tlak na Agrofert. Premiér řekl, že pokud Agrofert nedodrží smlouvu, stát od ní odstoupí. Agrofert zatím nedodal Antimonopolnímu úřadu požadované dokumenty, které jsou nutné pro posouzení celé transakce. Souhlas Antimonopolního úřadu je přitom klíčovou odkládací podmínkou, po jejímž splnění následuje zaplacení kupní ceny a převod akcií.

Podle některých zdrojů je příčinou odkladů zhoršující se finanční situace v některých společnostech holdingu (např. Spolana) a nejasnosti ohledně předávacích smluv mezi Českou rafinérskou a ostatními dceřinými společnostmi Unipetrolu. Jiné zdroje uvádějí neschopnost Agrofertu financovat celou transakci v objemu cca. 11 mld. . Nejsme schopni kvalifikovaně posoudit, do jaké míry jsou tyto protichůdné informace pravdivé.

Snaha vlády dokončit prodej Unipetrolu však bez ohledu na výsledek přinese výrazné snížení nejistoty. Zrušení privatizace by bylo paradoxně pozitivní, protože právě rozhodnutí prodat Unipetrol málo průhlednému Agrofertu byl totiž hlavní příčinou propadu akcií privatizované společnosti o téměř 50% po rozhodnutí vlády. Naopak prodej Agrofertu by podle našeho názoru znamenal pokles ceny akci í zpět na úroveň 30 . Cena akcií Unipetrolu po otevření trhu stagnovala na 38,3 .

Autor: Jan Schiesser

Date : 10:51, 15.7.2002
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.11.2006AFT - koment k očekávaným výsledkům Unipetrolu a PKN Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
02.03.2006AFT - synergie spojení ČTel a ET cca 54 - 61 Kč na akcii Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
14.11.2005AFT - koment k výsledkům Unipetrolu - pokles k 225 Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688