Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Průmysl  |  12.07.2002 12:39:25

Konec problémů mezi Čraf a Chemopetrolem ?


Agenturní zprávy přinášejí informaci podle níž poslední nabídku společnosti Česká rafinerská (ČRa) na řešení problematiky předávacích cen do konce letošního roku vítá představenstvo Chemopetrolu Litvínov. Vnímá ji jako návrh, který jde směrem, jenž představenstvo Chemopetrolu v jednání s Českou rafinerskou od začátku očekávalo.

Mluvčí Chemopetrolu Jan Martínek dnes pro ČIA uvedl, že nabídka ČRa může být základem budoucí dohody, pokud se do ní podaří zapracovat určité modifikace zohledňující cenovou hladinu na trhu autobenzinů. Vzhledem k tomu, že obdobné modifikace platily ve vzájemných smlouvách v uplynulých šesti letech, nepředpokládá představenstvo Chemopetrolu, že by je ČRa mohla odmítnout.

Zástupci koncernu Unipetrol, jehož je Chemopetrol součástí, minulý týden oznámili, že zadali zpracování právní analýzy definitivních smluv mezi akcionáři ČRa z roku 1995. Unipetrol chce uvedeným postupem zjistit možnosti vyvolání arbitráže nebo odstoupení od těchto smluv, pokud by je zahraniční akcionáři odmítali v klíčových bodech dodržovat.
Jedním z prvních zjištění týmu, který právní analýzu zpracovává, je výklad článku VII. Obchodní vztahy, podle nějž je ČRa jako signatář smlouvy povinna dodávat své výrobky některé ze sesterských společností dle nabídky, pokud nemá lepší nabídky od jiných zákazníků. Představenstvo Unipetrolu se usneslo, že požádá ČRa, aby prokázala, že vedle nabídky od Chemopetrolu má závazné objednávky od jiných subjektů za výhodnějších podmínek. Pokud takové závazné objednávky nebudou doloženy, pak pravděpodobně neexistují a společnost ČRa je podle zmíněného smluvního ustanovení povinna akceptovat podmínky nabídnuté Chemopetrolem a suroviny litvínovské společnosti za těchto podmínek dodávat. "Pokud by po 31. červenci 2002 došlo k opětovnému přerušení dodávek, šlo by nepochybně o další závažné porušení definitivních smluv mezi akcionáři," dodal Martínek.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688