Dřevoplast: fakta a mýty o dřevoplastu

Jana Brožková, 20.11.2018
Pěkný vzhled terasy a minimální péče Při výběru terasové podlahy upřednostňuje většina vlastníků nemovitostí odolný materiál, který bude dobře vypadat, a přitom vyžadovat minimální péči. Zatímco údržba dřevěných podlah je relativně náročná, podlahy vyrobené z WPC prken, které by v ideálním případě měly obsahovat 60 % dřevní hmoty a 40 % speciálního polymeru, výše zmíněná kritéria splňují. Je proto načase vyvrátit některé mýty, které se v souvislosti s dřevoplastem objevují.

Mýtus č. 1: Dutá prkna jsou lepší a levnější alternativa plných prken

Ačkoli někteří prodejci argumentují, že terasa z dutých prken lépe dýchá, a navíc je levnější, ve skutečnosti toto řešení skrývá mnoho negativ. Problematická je již samotná montáž, neboť tato prkna je nutné vyspádovat za účelem odvodu vody. Kvůli její kondenzaci v materiálu a velkému rozdílu teplot od země a nad terasou v letním období totiž dochází ke vzniku plísní, kroucení či rozpadu materiálu. Dutá prkna s tenkou stěnou jsou rovněž náchylnější k poškození (např. proražení pádem těžkého předmětu), takže šetřit na materiálu se skutečně nevyplatí. Použitím plných prken se zmíněným negativům lze naopak vyvarovat.

Mýtus č. 2: Podkladní nosiče z WPC jsou zbytečné, stačí tropické dřevo

Jelikož podkladní rošty tvoří nejvíce namáhanou část terasy, která je v přímém kontaktu s vodou a sněhem, správný materiál hraje zásadní roli. Dřevěné hranoly mají tendenci se kroutit a při jejich zakrytí prkny hrozí zvýšený výskyt dřevokazných hub a plísní. Nejvhodnější alternativou jsou hliníkové profily, které umožňují velmi snadnou instalaci teras. Prkna se jednoduše upevní pomocí spojovacích klipů k hliníkovým nosičům.

Mýtus č. 3: WPC terasy nejsou odolné proti chlorované vodě

Přestože se objevují názory, že dřevoplast se k venkovním bazénům nehodí, opak je pravdou. Díky polymeru HDPE jsou prkna Woodplastic® vysoce odolná proti bazénové chemii i soli a speciální protiskluzová úprava z nich naopak dělá ideální materiál právě pro podlahy kolem venkovních bazénů a vířivek.

Mýtus č. 4: Dřevoplastové terasy jsou samočisticí

Samočisticí terasa bohužel neexistuje, a i podlaha z WPC se může ušpinit – ať už pylem, prachem, nánosy bahna od domácích mazlíčků, jídlem či pitím při venkovních posezeních, barbecue nebo oslavách. Není však nic jednoduššího než vzít občas hadici, terasu opláchnout a případné skvrny vyčistit běžnými prostředky na nádobí. Při silnějším znečištění je možné použít přípravky obsahující chlór.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada