Jaké jsou výhody chytré domácnosti a co nabízí?

Aktivuje se i úsporný režim pro vytápění a ohřev užitkové vody

Mezi hlavní výhody chytrého bydlení bych zařadil komfort, bezpečí a chytré nakládaní s energiemi. Díky inteligentnímu systému můžete jednoduše ovládat klimatizaci, topení, osvětlení nebo vířivku. Nemusíte proto vstávat z pohovky a dokonce nemusíte být ani doma. Celý systém může být propojen s mobilní aplikací, kterou spustíte v mobilu, tabletu nebo na PC. Při odchodu z domu zakódujete zabezpečovací systém, který vyvolá automatické funkce pro neobývaný dům. Zhasnou například všechna světla, odpojí se vybrané zásuvkové okruhy, například žehlička a rychlovarná konvice.

Aktivuje se úsporný režim pro vytápění a ohřev užitkové vody. Po určité době se začnou náhodně rozsvěcet světla a vytahovat žaluzie pro odrazení případných nechtěných návštěvníků. Zabezpečovací systém hlídá polohu oken a předává informaci dále do termostatu, který při otevřeném okně blokuje topení i chlazení. V domě jsou instalována čidla kvality vzduchu a systém aktivuje rekuperaci, která zajistí výměnu vzduchu pomocí ventilace. Ventilaci lze také elegantně využít pro pasivní chlazení.

Chcete si užít večer sledováním vašeho oblíbeného filmu? Pomocí jediného stisku tlačítka vyvoláte tzv. scénu, která vám spustí televizi, ztlumí osvětlení, zatáhne žaluzie a upraví teplotu v místnosti přesně tak, jak si přejete. Důležité je postavit si inteligentní domácnost na systému KNX, co je je mezinárodní standard pro inteligentní elektroinstalace. KNX přístroje vyrábí po celém světě přes 350 firem a vy nejste odkázáni na jediného dodavatele.

Jakub Jiříček, Inteligentni-bydleni.cz




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika