Finance  |  01.07.2002 10:11:02

Je přiznání "polehčující okolnost" ???

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Pondělí 1. července 2002

Spojené státy



WorldCom je následován firmou Xerox, která přiznala umělé zvětšování příjmů.

Spojené státy

Vedení firmy Red Hat /RHAT/ mírně snížilo předpoklady pro 2003 z 99,5 až 101 mil USD na 99 mil USD a EPS z 0,04 až 0,05 USD na 0,04 USD. Analytici mají obavy z nevhodného produktového mixu a pomalé exekuce. Investiční společnost Bear Stearns poukazuje na nový produkt, Advanced Server, který přišel na linuxový trh příliš pozdě. Také z tohoto důvodu hodnotí RHAT jako „mkt perform“. Investiční společnost Soundview věří, že akcie RHAT jsou nadhodnocené, proto je ohodnotila jako „underperform“ s cílovou cenou 3 USD. Během pátečního obchodování však akcie RHAT posílily o 3,16 % na uzavírací cenu 5,87 USD.

Akcie mezinárodní personální agentury TMP Worldwide /TMPW/ se na základě pozitivního komentáře od investiční společnosti Wachovia odrazily od svého 52 týdenního minima. Vedení firmy TMPW poukazuje na zlepšující se příjmy z internetového portálu Monster.com, spolu s restrukturalizačním programem, který probíhá podle plánu a měl by ušetřit 12 mil USD ve 3 a 16 mil USD v 4 čtvrtletí. Na základě těchto informací investiční společnost Wachovia ohodnotila TMPW jako „strong buy“ s cílovou cenou 45 US. Trh reagoval pozitivně a akcie TMPW si připsaly 3,42 % a uzavřely na 21,50 USD za akcii.

Problémy firmy Xerox /XRX/ se mohou promítnout do poklesu akcií firmy General Electric /GE/, jelikož divize GE Capital investovala do firmy Xerox 2,7 mld USD. Podle investiční společnosti Merrill Lynch jsou investice GE do XRX z většiny jištěny a tudíž riziko by mělo být minimální. Přesto za současné psychologie trhu je podobná informace brána investory značně negativně. Akcie GE poklesly i přes pozitivní sentiment trhu o 2,84 % na 29,05 USD, akcie XRX zaznamenaly propad o 12,88 % na 6,97 USD.

Fed a ECB provedly společnou intervenci na oslabení JENu, kdy nejdříve byl proveden nákup dolaru za JENy a následně bylo nakupováno EURo za JENy. Podle analytiků a účastníků FX trhu má tato intervence jen dočasný účinek a propad dolaru rozhodně nezastaví. Podle Bank of Japan je silný JEN vážnou hrozbou japonskou ekonomiky, proto již několikrát intervenovala, vždy však bez větších úspěchů.

Podle investiční společnosti Legg Mason jsou akcie firmy Adolph Coors /RKY/ nadhodnoceny, firma nezvládne svůj předpokládaný růst především díky zpomalení své klíčové divize Coors Light. Z tohoto důvodu hodnotí Legg Mason RKY jako „hold“ dávající akciím malou šanci překročit hranici 60 USD v příštích několika měsících. Přesto akcie posílily o 2,55 % na 62,30 USD.

Akcie firmy Walt Disney /DIS/ poklesly o 0,79 % na 18,90 USD na základě snížení hodnocení předpokladů pro 3Q společností Bear Stearns z 1mld na 848 mil USD. Bear Stearns je 3 investiční společností, která snížila předpoklady této firmy, Soundview(19.6) Merrill Lynch (20.6). Navzdory dobrým výsledkům tématických parků a zlepšujícími se reklamními příjmy se investoři obávají dopadů problémů firmy ADLAE přes Media Networks, které mohou být v hodnotách 50 mil USD pro 3Q. Konfidenci investorů nepomohla ani nejnovější zpráva o matematické chybě ve výsledcích za období 2000/2001, kdy amortizace goodwill nebyla odpočtena, tak jak by mělo být podle současných pravidel.

Česká republika

Obchodování na pražské burze probíhalo v pozitivním teritoriu, a to až do brzkých odpoledních hodin, kdy trh náhle oslabil a následně uzavřel se ztrátou. Index PX-50 tak uzavřel se ztrátou 2,2 %. Všechny spadové tituly oslabily kromě Unipetrolu, který uzavřel na hodnotě 40,21 , což znamená 1,43% nárůst. O pokles indexu PX-50 se postaraly především akcie Českého Telecomu, které se propadly o 6,74 % na uzavírací hodnotu 242,95 , a to díky prodejům zahraničních investorů. Mezi další firmy s významnějším poklesem patřil Philip Morris (-2,66 %) a ČEZ (-2,33 %). Akcie ČEZu byly staženy díky zprávám o šetření ÚOHS a srovnání ceny regionálních distributorů se slovenským protějškem, který byl ohodnocen výrazně lépe. Největší objemy byly na obchodech s akciemi Komerční Banky a Českého Telecomu.

Evropa

Evropské trhy předvedly dva největší nárůsty v tomto roce, index Stoxx 50 si připsal 3,8 %. Tento nárůst je ovšem jen malá korekce k předešlým výrazným poklesům. Mezi nejvýznamnějšími firmy, které posílily během pátečního obchodování patří Nokia (6,2 %), Royal Dutch Petroleum (4,60 %), Lloyds TSB Group (3,5 %), Prudential (7,1 %) Axa (6,4 %), Credit Suisse Group (7,4 %) a evropský mediální gigant Vivendi s nárůstem 10 %. Z významnějších firem oslabily pouze Alcatel a Cap Gemini o 4,2 % a 6,1 % respektive.

Podrobný přehled investičního zpravodajství

Ing. Miroslav Dohnal

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688