Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  04.09.2018 08:03:08

Buffett nemůže prodat svou nemovitost u LA, zlevnil o třetinu

 

Americký miliardář Warren Buffett považuje investice v sektoru nemovitostí za jedny z nejlepších. Historicky tak investoval do hypotečních firem či do samotných nemovitostí. Již více než rok se však neúspěšně pokouší prodávat dům u pláže u Pacifiku na okraji Los Angeles v oblasti Laguna Beach, který na popud první manželky Susan koupil již v roce 1971 za 150 tisíc dolarů.

Jen pár kroků od jedné z nejkrásnějších pláží jižní Kalifornie u známého zálivu Emerald Bay Laguna Beach v Kalifornii se nachází prázdninový dům „Věštce z Omahy“ Warrena Buffetta. Ke koupi se rozhodl, když manželka nechtěla trávit veškerý čas v domovské Nebrasce. Dům nabízející výhled nejen na pláž a oceán, ale i skalnaté útesy je poměrně rozlehlý. Z vnějšku působí, jako by se téměř mohlo jednat o tři samostatné domy. Každopádně jsou zde právě i dvě části, které mají samostatný vchod, čímž jsou vhodné pro hosty.

 

Celkově nemovitost na 445 m2 pozemku disponuje podlahovou plochou 3 588 čtverečných stop, resp. tedy 333 m2. Dle realitní kanceláře Villa Real Estate budou mít budoucí majitelé primárně k užívání 6 ložnic se 7 koupelnami. Kromě zmiňovaných apartmánů s 5 pokoji je hlavním středobodem od hlavního domu oddělený velký rodinný pokoj s nadrozměrnou oceánskou výhledovou terasou. Součástí nemovitosti jsou 2 garáže.

 

Cena stále předražená?

Více než rok prezentovanou prodejní cenu 11 milionů dolarů žádný zájemce neakceptoval. Pro danou oblast je totiž evidentně neadekvátní. Warren Buffett však s prodejem nespěchal a zkusil své štěstí. Nikdo však nehodlal zaplatit prémii „za jméno“, resp. za místo, kde Buffett často psával své každoroční zprávy pro akcionáře Berkshire Hathaway. Teprve na konci srpna se Buffett rozhodl cenu snížit na 7,9 milionu dolarů (přes 175 milionů korun). 

 

Dle realitní firmy Redfin se medián cen nemovitostí s adresou se stejným PSČ pohybuje na úrovni 1,88 milionu dolarů. Než dojde k jejich prodeji, uběhne v průměru 226 dní. Warren Buffett už čeká dvojnásobnou dobu. Dle realtor.com jsou pak nemovitosti v samotné Emeral Bay v průměru prodávány za 6,5 milionu dolarů. Následující týdny tedy ukáží, zda prodejní cena není i přes více než třetinové snížení stále nadsazená. 

Zmínit lze, že realitní společnost neopomněla na fotografiích naaranžovat nejen finanční tisk (WSJ), ale i Warrena oblíbenou Coca-Colu.

 

Vyplatila se investice do nemovitosti?

Na první pohled by se mohl očekávaný výnos z prodeje zdát vůči pořizovací ceně velmi lukrativní. Kolik Warren Buffett reálně vydělá, však nelze spočítat, už i díky investicím do renovací domu, který by postaven již v roce 1936. Sám Buffett dříve uvedl, že do několika rekonstrukcí investoval „nemalé peníze“. Navíc lze zmínit hodnotu peněz. Tehdejších 150 tisíc dolarů při koupi je z dnešního pohledu necelý milion dolarů…

Po úmrtí manželky Susan Buffett postupně přestal do domu tak často jezdit. Po téměř 50ti letech hodlá nemovitost definitivně opustit. Jak známo, většinu času tráví stále ve své domovské Omaze v Nebrasce.

Virtuálně prohlédnout prodávanou nemovitost Warrena Buffetta i její okolí, si můžete níže v reklamním videu realitní kanceláře.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688