Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.06.2018 08:39:05

Víkendář: Elon Musk a umění vysávat vládní peníze

Elon Musk si během posledního roku vysloužil kritiku z mnoha stran. Zatímco se snaží transformovat automobilový a energetický průmysl, Tesla není opakovaně schopna splnit výrobní cíle u Modelu 3 a někteří její akcionáři žalují její vedení za neplnění svých povinností. The Economist dokonce varuje, že firma směřuje k insolvenci. New York Times zase tvrdí, že „Tesla vypadala jako budoucnost, nyní se ale někteří ptají, zda nějakou budoucnost má ona sama“. A Andrew Elrod z Boston Review hovoří o pádu Elona Muska.

Musk podle Elroda představoval pro řadu lidí člověka, který mohl vytvořit „obnovitelný a udržitelný kapitalismus“. Zatím ale nedosáhl úspěchu a mnozí se s tím odmítají smířit. Brooke Masters tak ve Financial Times píše, že Musk je Robertem F. Kennedym dopravy. Andrew Ross Sorkin z New York Times zase tvrdí, že Musk byl před několika lety možná člověkem, který jako první přinesl vizi obnovy celého amerického výrobního sektoru. Současný vývoj cen akcií Tesly či objem její výroby ale hovoří již trochu jiným jazykem. Jaká je tedy podstata Muskova úspěchu nebo neúspěchu?

Elrod tvrdí, že významné posuny v ekonomice pramení ze změn v chování spotřebitelů a celé společnosti. V Muskově případě se ale celá společnost postarala o jeho úspěch zejména prostřednictvím vládního sektoru a jeho mohutné finanční podpory. Státy jako Kalifornie, Nevada, New York či Oregon se přidaly k federální vládě a zajistily úvěry, záruky a v neposlední řadě nákupní slevy, ze kterých v konečném důsledku těžila Tesla. Los Angeles Times již v roce 2015 odhadovaly celkovou finanční podporu, které se Tesle dostalo od státu, na 4,9 miliardy dolarů. Zisky se ovšem stále nedostavily. Tesla za rok 2017 prodělala 2,2 miliardy dolarů, což je asi třikrát více než v roce 2016. Navíc se jí opakovaně nedaří dodržet výrobní cíle a nyní je vyšetřována kvůli možnému odepírání práva zaměstnanců na kolektivní vyjednávání.

Muskovy investice tak ukazují na pokřivený systém, v němž je kritizováno státní vlastnictví firem, proto se hledá soukromá firma. Do té by se státní peníze posílaly nepřímo, aby pak následně rozvíjela projekty, které jsou podle vlády v zájmu celé společnosti. Taková forma průmyslové politiky má navíc negativní dopad na trh práce, protože do firem sice tečou vládní peníze, ale nedochází k reálnému navyšování výroby a růstu zaměstnanosti.

Příkladem Muskova podnikání může být podle Boston Review továrna ve Fremontu. Tu podle Boston Review podnikatel koupil od Toyoty a pomohl mu v tom Bill Lockyer, který pracoval pro Arnolda Schwarzeneggera. Obamova vláda poskytla Muskovi záruky za úvěr dosahující celkové hodnoty 465 milionů dolarů. Pro získání záruky potřeboval soukromého spoluinvestora a Toyota proto nakoupila akcie Tesly při jejím IPO. Podle znalců měla továrna hodnotu 1 miliardy dolarů, Musk ji nakonec koupil za 42 milionů dolarů. Taková výhodná koupě ale byla jen začátkem. Aby Musk mohl peníze splácet, musela být továrna zisková. Snížil proto zaměstnancům mzdy a podle řady lidí se znatelně zhoršily podmínky práce v továrně. V roce 2017 pak Tesla propustila z fremontské továrny stovky lidí poté, co se snažili založit odbory.

„Evidentní alternativou je nahrazení skrytých vazeb mezi státem a Muskem vazbami otevřenými a formalizovanými. Tak to funguje například v Německu, kde Dolní Sasko vlastní 20 % Volkswagenu a má hlasovací práva. Podle německých zákonů má navíc každá akciová společnost s více než 2 000 zaměstnanci povinnost mít ve svých orgánech zastoupení zaměstnanců. I historie Spojených států ukazuje, jak důležité byly pro rozvoj energetiky veřejné organizace jako Tennessee Valley Authority či Lower Colorado River Authority. V takovém systému by se zrodil nový Musk, který by byl vládním inženýrem. A tento systém by zajistil, že naši budoucnost budou rozvíjet slušně placení lidé,“ píše Boston Review.

Zdroj: Boston Review


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688