Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  10.06.2018 17:16:56

České domácnosti nejsou šetřivé – pouze eliminují riziko

S hrubou mírou úspor ve výši 27 % HDP, české domácnosti se na žebříčku „nejspořivějších“ národů pohybují okolo 50. příčky. Není tedy pravdou, že jsme extrémně spořivým národem. To, že je nám podsouváno, že se obáváme při práci s penězi „riskovat“ je nám podsouváno z velké části lidmi, kteří neznají reálie jiných zemí.

Pamatuji si, jak mi zástupci investičních společností ve Vídni říkali, jak je to s námi „středo Evropany“ hrozné, že od Villachu po Štětín a od Chebu po Prešov je prakticky nemožné „prodat“ sofistikované investiční produkty slibující nadprůměrné výnosy. Jenže, ve skutečnosti se v tomto nelišíme od zbytku světa. Samotný žebříček hrubých úspor má své velké slabiny v podobě různě vyspělých bankovních systémů, sociálních programů, struktury ekonomiky a rozdílných fází ekonomického cyklu.

Primárně se zbavit rizika, na požitky zase tak nehledět

Co ale máme všichni (lidé) společné, je averze k riziku. Jak jsem již zmiňoval v jednom své předchozím článku, náš mozek je „naprogramován“ tak, že se snaží maximalizovat příjemné požitky a vyvarovat se těch nepříjemných. Jistota, a nejen v investování, je rozhodně příjemný pocit. A právě jistotu se nám snaží finanční poradci, investiční makléři apod. nabourat svými sofistikovanými produkty, které navzdory své propracovanosti mají jednu zásadní chybu – nesou s sebou riziko ztráty.

Náš mozek je přitom naprogramován tak, že riziko spíše „nadhodnocuje“, toto nám v minulosti pomohlo přežít – první emoce, kterou v nejisté situaci cítíte, je strach či ohrožení. A naopak, náš mozek příliš neumí ocenit výhody, viz křivka níže. Zatímco u ztrát je výše rizika neomezená, u požitků či výhod je schopnost mozku ocenit tuto situaci poměrně silně omezená.

Bankovní účty místo akcií

Proto, pokud nám prodejce finančních produktů argumentuje skvělými výhodami a jen nepatrně (pravděpodobně jen proto, že mu to nařizuje platná legislativa) se zmíní o možných ztrátách, nemůžeme přestat myslet na možné budoucí „bolesti“, před kterými nás mozek snaží uchránit.    

Zisky vs. ztráty – naše schopnost ocenit je

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Zdroj obrázku: PsychologyOfGames.com

 

A právě to je důvod, proč své peníze raději ukládáme na spořicí účty, bankovní účty, termínované vklady či zajištění podílové fondy – snažíme se primárně eliminovat riziko a na potenciální výnosy tak nehledíme. Snaha o omezení rizika je přitom typická pro všechny národy světa, nejen domácnosti v České republice.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688