Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.01.2018 17:58:01

Budoucnost Evropy a nevděčná Česká republika


Známý francouzský ekonom Thomas Piketty je ohledně vývoje v Evropě umírněným optimistou. Na stránkách Le Monde totiž tvrdí, že kontinent by v tomto roce mohl díky několika faktorům učinit velký skok vpřed. 

Krize roku 2008 vyvolala jednu z nejhlubších recesí od roku 1929. Její kořeny byly jednoznačně v USA a pramenily zejména ze slabé regulace, vysokého zadlužení nejchudších vrstev společnosti a velké příjmové nerovnosti. Evropský ekonomický model je podle Pikettyho vyrovnanější a mohl by nabídnout lepší systém regulace globálního kapitalismu. Proti tomu ovšem stojí „nedostatek důvěry mezi členskými zeměmi EU“. K tomu Evropa trpí „rigidními pravidly, která jsou aplikována nepatřičným způsobem, což se projevilo zejména v letech 2011–2013“.

Slabost amerického modelu se podle ekonoma ještě více projevuje nyní, když se k moci v USA dostal Donald Trump. Spolu s tím ale roste „poptávka po Evropě“, k čemuž přispívá i pochybná úspěšnost alternativních ekonomických modelů, které se snaží rozvíjet země jako Rusko nebo Čína. Evropa očekávání může naplnit, ale musí překonat několik překážek. První z nich má formu globálního posunu k příjmové nerovnosti. „Riziko kulturní izolace a hledání obětních beránků bude eliminováno pouze v případě, že mladým a pracujícím lidem nabídneme strategii ke snížení nerovnosti a optimistické budoucnosti,“ píše Piketty.

Překážkou druhou je propast mezi severní a jižní částí Evropy. Ta se významně prohloubila i kvůli tomu, že oba regiony mají velmi rozdílné pohledy na příčiny ekonomických problémů Evropské unie. Ve Francii a Německu si lidé stále myslí, že pomohli Řecku, protože mu půjčili za nižší sazby, než za jaké by si bylo samo schopno půjčit na trzích. V Řecku ale poukazují na to, že ony sazby byly stále nad sazbami, za které si půjčuje Francie a Německo a celkově tak šlo o výhodný obchod. Podle Pikettyho je faktem, že „očista uvalená na země na jihu Evropy“ je odrazem „krátkozraké a sebestředné politiky Německa a Francie“.

Stejnou výzvou je i rozdělení Evropy na Západ a Východ. Berlín, Paříž a Brusel nechápou, že jim země těžící z obrovských transferů nejsou více vděčné. Varšava a Praha ale vidí celou věc úplně jinak. Tvrdí, že návratnost soukromých investic ze Západu je v jejich zemích vysoko a následný odliv dividend proudících do západních firem zdaleka převyšuje objem transferů, které tekly opačným směrem. „Pokud se podíváme na konkrétní čísla, něco na tom je. Západní investoři a zejména ti němečtí se postupně stali vlastníky velké části kapitálu ve východoevropských zemích,“ píše Piketty.

Ekonom v této souvislosti poukazuje na výzkum Filipa Novokmeta, který zkoumal, proč ve východní Evropě nedochází k růstu příjmové nerovnosti podobně jako na Západě. Dospěl k závěru, že příčinou je právě odliv zisků a dividend na Západ. Ten v Polsku mezi lety 2010–2016 dosahoval v průměru 4,7 % HDP, v Maďarsku 7,2 %, v České republice 7,6 % a na Slovensku 4,2 %. Čisté transfery z EU byly znatelně nižší: U Polska dosáhly 2,7 %, v Maďarsku 4 %, v České republice 1,9 % a na Slovensku 2,2 %.

„Mohli bychom samozřejmě tvrdit, že investice ze Západu zvýšily produktivitu a tudíž celkově zemím na Východě prospěly. Nicméně politici v těchto zemích rádi poukazují na to, že silná pozice západních firem drží mzdy dole a zajišťuje vysoké marže, jak tvrdí například český premiér,“ píše Piketty. Podobně jako v případě Řecka tak podle něj i zde silné evropské země předpokládají, že trh zajistí přirozenou rovnováhu. Jejich transfery pak vnímají jako akt štědrosti. „Doufejme, že rok 2018 přispěje k tomu, aby se podobné rozpory vyřešily,“ uzavírá ekonom svou úvahu.

Zdroj: Le Monde

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:27  Graf dne – Bitcoin (18.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688