Research (W4T.CZ)
Investice  |  15.01.2018 13:56:03

ČEZ z Dlouhých strání získal v prosinci rekordní množství elektřiny

Říjnová havárie autojeřábu na přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně sice stále vlastně není dořešena, po jeho řízeném sesunutí do nádrže však produkci elektrárny nijak neomezuje. V prosinci dokázaly Dlouhé stráně vyrobit vůbec nejvíce elektřiny ve své více než 20leté historii.

Zatímco dosud rekord držel srpen 2016, v minulém měsíci Dlouhé stráně dokázaly vyprodukovat ještě o více než 5 procent elektřiny více, resp. 80 893 MWh. Takové množství elektřiny by teoreticky pokrylo roční spotřebu elektřiny zhruba 45 tisíc obyvatel, tedy všech lidí žijících v údolí Desné od Loučné přes Velké LosinyŠumperk včetně Bludova až po soutok s Moravou v Postřelmově.

ČEZ - elektrárna Dlouhé stráně

Zdroj: ČEZ

Jak známo Dlouhé stráně dodávají elektřinu nejen ve špičkách, ale stále častěji působí jako stabilizátor české energetické soustavy, která je jednorázově zatěžována výrobou z tuzemských i zahraničních obnovitelných zdrojů. Její najetí na plný výkon trvá v řádu desítek vteřin. Svůj vývoj na rekordu tedy sehrála i situace v domácí energetické soustavě.

Šéf elektrárny Vítězslav Chmelař k rekordu uvedl: „Prosincová výroba byla ovlivněna nejen vysokou poptávkou po regulační energii, ale také spolehlivostí zařízení, která byla dosažena díky úspěšně provedeným opravám v letní plánované odstávce.“

Právě v předchozích měsících došlo na opravu generátoru a dalších drobných vylepšení elektrárny. V říjnu však zůstaly na jedenáct dní Dlouhé stráně mimo provoz, když se na dolní nádrži při tragické nehodě převrátil autojeřáb. Aby mohlo dojít k obnovení výroby, bylo nakonec rozhodnuto o jeho řízeném sesuvu do nádrže. Nehoda je stále v šetření policie. Dosud není ani rozhodnuto o způsobu, jakým má dojít k vyzvednutí autojeřábu.

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688