Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  18.04.2002 09:36:30

Akciový výhled 18.04.- pozor na ČEZ a Spořitelnu, USA v mínusech


Americké trhy včera sice v úvodu zahájily směrem do plusů, ale v průběhu dne došlo k vybírání zisků a k poklesu do červených čísel. Investoři měli včera k dispozici množství firemních výsledkových zpráv, které na rozdíl od úterý již nebyly pouze pozitivní, ale obsahovaly i několik zklamání především ze sektoru leteckých výrobců a ze strany některých technologických titulů. Toto přimělo investory k vybírání úterních zisků.
Pro dnešek budou důležité vcelku povzbudivé zprávy společností Intel a Apple.

Projev šéfa FEDu o stavu a výhledech ekonomiky nepřinesl také nic příliš povzbudivého. Alan Greenspan sice ocenil odolnost americké ekonomiky vůči recesi, ale co se týče zotavování se z problémů uvedl, že zatím je těžké určit jaké bude tempo tohoto oživení s tím, že se objevují nová výrazná rizika v podobě rostoucích cen ropy. Protože téměř neexistují inflační tlaky FED neuvažuje o brzkém zvyšování sazeb.

Náladu na trhu "zmrazila" též zpráva o únorovém vývoji obchodní bilance USA. Ta se v uvedeném období výrazně zhoršila, když se celkový deficitní bilance prohloubila o vysokých 12% na 31,5 mld.USD.

Tokijská burza dnes v noci posílila o necelé tři desetiny procenta.

Evropské trhy včera částečně reagovaly na pokles v USA a v závěrech ztratily téměř vše ze svého denního růstu. Německý DAX dokonce končil v mínusech.
Dnešní úvod naznačuje mírnou snahu po růstu.

Domácí trhy budou zahraniční vývoj bedlivě sledovat, ale rozhodující roli tento vývoj hrát patrně nebude. Snad jen v případě, že by světové trhy začaly klesat mohl by tento pokles ve spojení s tím, že naše trhy jsou na více jak ročních maximech zvyšovat riziko korekce a ústupu z dosažených úrovní.
Zajímavé zprávy jsou k dispozici o dalším "vážném" zájemci o zisk státního podílu v ČEZ při jeho privatizaci - svůj zájem vyjádřila společnost Appian Group. Takové zprávy by měly akciím ČEZ svědčit.
Další "kurzotvorná" zpráva by měla být o Spořitelně - AVS oznámila, že překročila díky odkupu hranici pro další odkup akcií Spořitelny, který by měl tentokrát být povinný - cena takového odkupu musí být minimálně rovna průměru cen dosahovaných v posledních 6 měsících před získáním podílu. Spekulativní charakter má určitý dovětek, který proběhl tiskem, a který říká, že pro to aby AVS mohla prosadit stažení akcií ČS z veřejného obchodování potřebu vlastnit v ČS aspoň 75% - pokud se jí nepodaří současným odkupem tuto hranici zdolat je možné, že zvýší svou snahu a to zvýšením ceny nového odkupu nad stávajících 375 korun


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688