Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  12.04.2002 18:02:03

Kurzy měn: Druhý dubnový týden byl na korunovém trhu více než zajímavý. Po intervenci z minulého čtvrtka se..

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 12.4.2002

      CZK/EUR

       Druhý dubnový týden byl na korunovém trhu více než zajímavý. Po intervenci z minulého čtvrtka se koruna na počátku týdne držela klidně těsně nad úrovní 30,50. Již v úterý však byla tato hladina pokořena. Impulsem bylo zveřejnění příznivých makroekonomických indikátorů. Březnová inflační data skončila mírně pod očekáváními a v podstatě odstartovala trend klesajícího meziročního CPI, který se udrží až do července. Příznivý inflační výhled byl doprovozen i optimistickými daty z reálné ekonomiky. Míra nezaměstnanosti se snížila, i když pouze v důsledku sezónních faktorů, překvapil však výrazný růst stavební výroby o 13,8%, a to i přes nepříznivý statistický základ.

       Ve středu týdne se tak koruna již velmi nebezpečně přiblížila k úrovni 30,00, když se kurz dostal až k 30,04. Dále se už však naše měna nedostala. Prolomení hladiny 30,00 zabránila intervence ČNB. Ta svým vstupem na trh a nákupem eura korunu bezprostředně oslabila až k úrovni 30,50. Ještě během středečního dopoledne však koruna své intervenční ztráty mírně zkorigovala k úrovni 30,30.

       ČNB intervenovala velmi krátce po posledním intervenčním zásahu z minulého čtvrtku. Po třech obchodních dnech však byl její efekt více než vymazán. Zdálo se, že ČNB je odhodlána bránit důležitou psychologickou úroveň 30,00. Již ve čtvrtek však byl veškerý efekt intervence smazán a koruna opět testovala 30,00. Pomohlo k tomu mimo jiné i zveřejnění růstu únorové průmyslové výroby o 5,8%. Výrazně lepší než trhem očekávané číslo zatím nepotvrdilo negativní vliv silné koruny. Ta se tak poprvé v historii dostala pod úroveň 30,00, a to až k 29,895. V samotném závěru týden koruna své zisky lehce korigovala nad 30,00.

       ČNB nemá, podle našeho názoru, šanci svými intervencemi dlouhodobě posilující trend zvrátit. Nezbytné však je, aby zhodnocování koruny bylo v souladu s vývojem produktivity a aby neohrožovalo existenci některých exportních firem, ale pouze je nutilo k udržitelné míře zvyšování produktivity a své konkurenceschopnosti. Zatímco podle posledních únorových dat dosáhl růst produktivity 6%, současné nominální zhodnocení ročně přesáhlo 16%. Kurz tedy z tohoto pohledu zjevně přestřeluje.

       Centrální banka se však nachází ve velmi složité situaci. Tlak na ČNB za její neschopnost zabránit výraznému posilování koruny se totiž stupňuje a v souvislosti s blížícími se volbami bude dále eskalovat. A to zejména pokud silná koruna povede k zániku některých exportních podniků a ke zvýšení regionální nezaměstnanosti. Na druhé straně je třeba uvést, že koruna se dlouhodobě pohybuje v posilujícím trendu a samotný zhodnocující se trend by neměl české podnikatelské subjekty překvapit. Otázkou je samozřejmě míra posilování.

       Svalovat vinu za nebezpečně silnou korunu pouze na ČNB je alibistické i z toho pohledu, že samotná ČNB v ruce nemá dostatečně silný nástroj, jak tomu zabránit. České ekonomice se ve srovnání se západní Evropou a USA vede z pohledu dynamiky a aktuálního makroekonomického rámce mnohem lépe, perspektiva vstupu země do EU pak láká zahraniční investory, kteří pro své investice v ČR prostě korunu potřebují a poptávku po ní tedy zvyšují. Se zpožděním několika měsíců se však domníváme, že se kurzové přestřelení v reálných ekonomických datech objeví a koruna svůj meziročně zhodnocující se trend zkoriguje.

       Odhadnout výhled na příští týden není nic jednoduchého. Aktuální sentiment na trhu tlačí korunu pod 30,00. Na druhé straně však stále existuje celkem reálné nebezpečí, že se ČNB bude nějakým způsobem bránit a snažit se kurzovou bublinu odstranit. Z fundamentálního pohledu příští týden tak zajímavý nebude. Zveřejněny budou pouze únorové maloobchodní tržby (středa). Pro nejbližší dny očekáváme pohyb v pásmu mezi 29,70 a 30,35, kurzový vývoj bude spíše volatilnější. Předpokládáme, že koruna bude testovat spíše silnější úrovně ve výše uvedeném koridoru.

       CZK/USD

       Tento týden patřil na trhu české koruny proti americkému dolaru k těm nejúspěšnějším, naše měna totiž posílila o více než jednu korunu. Zatímco na počátku týdne byla ještě testována hladina 35,20, v jeho druhé polovině se již kurz dostal pod úroveň 34,00 až k 33,85. Česká měna se tak dostala proti americkému dolaru na svou nejsilnější hodnotu od října 1999.

       Česká koruna byla stejně jako na trhu s eurem podporována příznivým sentimentem, který na trh vnesla domácí makroekonomická data. Koruně pomohlo i posilující euro proti americkému dolaru. Ten i v průběhu tohoto týdne doplatil na konflikt na Blízkém východě.

       Vývoj v příštím týdnu bude opět determinován situací na trhu koruny proti euru. Hráči na trhu budou monitorovat především aktivity ČNB na trhu. Pokud jde o zahraniční vlivy, kromě zveřejňovaných makroekonomických indikátorů z Evropy a z USA bude nezbytné sledovat, jakým způsobem se vyvíjí situace v konfliktu mezi Izraelem a Palestinou.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688