Daniel Kozel (Komerční banka)
Makroekonomika  |  11.04.2002 10:32:38

Výsledek únorového průmyslu nepotvrzuje obavy českých producentů.

Komentář
Investiční bankovnictví KB




      ČSÚ dnes oznámil, že průmyslová výroba v únoru meziročně stoupla o 5,8% po lednovém zvýšení o 2,6%. Průmyslové tržby v únoru meziročně vzrostly o 3,8%.

       Podle průzkumu agentury Reuters trh očekával v průměru růst únorové průmyslové výroby o 3,2%. My jsme u průmyslové výroby předvídali růst také o 3,2%, u průmyslových tržeb pak o 0,9%.

      

       Únorové výsledky české průmyslové výroby zatím nepotvrzují, že by česká ekonomika výrazně doplácela na silnou úroveň kurzu koruny. Výsledek byl mnohem lepší, než kolik trh (včetně nás) v průměru očekával. Zároveň došlo po dvou měsících k obnovení růstu průmyslových tržeb, což znamená že průmyslové výrobky začaly v únoru opět nacházet své odběratele. Překvapila zejména struktura – růst průmyslové výroby byl totiž zaznamenán prakticky ve všech sledovaných odvětvích kromě textilního a oděvního průmyslu (-2,9%) a kožedělného průmyslu (-9,7%).

       Právě textilní podniky se v poslední době silně ozývají v souvislosti se silnou korunou, která výrazným způsobem snižuje jejich cenovou konkurenceschopnost a ohrožuje jejich existenci na trhu. Jejich obavy ze silné koruny jsou zcela legitimní, neboť v těchto odvětvích je růst necenové konkurenceschopnosti omezený. Je však nutno podotknout, že situace v textilním a kožedělném průmyslu se nezačala zhoršovat až v letošním roce. To totiž situace pouze eskalovala. Jedná se totiž o dlouhodobý proces, kdy tento výrobní segment trhu čelí vysoké konkurenci především ze strany asijských výrobců.

       Nejúspěšnější odvětví letošního února byla opět výroba elektrických a optických přístrojů (+25,2%), následovalo koksování a rafinérské zpracování ropy (+19,6%) a gumárenský a plastikářský průmysl (+14,3%). Českému průmyslu pomáhají především zahraniční vlastníci českých výrobních kapacit. Zahraniční mateřské společnosti totiž usnadňují přístup na zahraniční trhy. Podniky pod zahraničním vlastníkem také vykazují vyšší růst produktivity, což umožňuje vypořádat se se silnou korunou. Pozitivní dopad zahraničních vlastníků dokazuje fakt, že tržby průmyslových podniků pod zahraniční kontrolou se zvýšily o 14,4%, tedy výrazně více, než 3,8% za celý sektor.

       Celkové zhodnocení: průmyslová data za poslední měsíce potvrzují, že se česká ekonomika dokázala vypořádat se slabší zahraniční poptávkou v důsledku loňské recese v USA a následných hospodářských problémů v Evropě, zejména v Německu. Zatím však nelze tvrdit, že se vypořádala i se silnou korunou. Do února se čeští průmyslníci silné koruně skutečně bránili relativně úspěšně. Otázkou však zůstává, zda tomu bude stejně i v dalších měsících. Silná koruna se promítá do hospodářské situace podniků se zpožděním. S napětím tak budeme čekat na data za druhé čtvrtletí. Vzhledem ke zpoždění ve statistickém zjišťování dat se však jejich zveřejnění dočkáme až koncem léta.

       Zároveň je však třeba být při hodnocení dat opatrný, zda skutečně zachycují realitu. ČSÚ připustil chybu v ve výpočtu za loňský prosinec. Navíc byla od letošního roku změněna struktura koše, čímž budou ovlivněna veškerá data za loňský rok. ČSÚ však zatím tato data nerevidoval, výsledky z minulých měsíců tak zůstávají v platnosti, i když se jim moc věřit nedá.

      

       Výhled: ve srovnání s loňským rokem, kdy rostla průmyslová výroba tempem 6,8%, letos očekáváme mírné snížení dynamiky českého průmyslu, a to zejména v první polovině roku. To totiž bude český průmysl pod negativním vlivem nižší dynamiky hospodářského růstu v západní Evropě, významným negativním faktorem budou i vyšší statistické základy pro meziroční srovnání. Své negativní plody zřejmě přinese i silná koruna. Zlepšení situace očekáváme ve druhé polovině roku, kdy by se již mělo pozitivně začít projevovat oživení v USA a v Evropě, podporu získá český průmysl i uvedením některých nově budovaných kapacit pocházejících z FDI do provozu. Pro letošní rok stále očekáváme růst českého průmyslu kolem 5,0%.

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk



Přečtěte si také:

15.03.2024Český průmysl lednovými výsledky zklamal (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
28.02.2023Ranní okénko - Dnes dorazí první výsledky únorové inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688